29.11.2016 | 0:01
Нова далавера: Ненчев продава имот на цена 10 пъти под пазарната
Депутатът Георги Кадиев разобличи министъра в оставка за крупна далавера с държавна частна собственост

Депутатът Георги Кадиев изнесе информация, с която изобличава министъра в оставка Николай Ненчев в крупна далавера с имот, който в момента е държавна частна собственост под управление на Министерството на отбраната. Кадиев изнася списък с имоти, обявени за продажба с търг. В списъка е и бившо военно окръжие. Обявата за продажбата му е между две други – за имоти в село Факия и село Дебрене, Добричко. Въпросният имот се намира в столичния квартал „Младост 3“ и има площ от 11,5 декара, с 5 сгради с обща застроена площ от 944 кв. м.

За него началната цена на търга е 791 470 лева или 400 000 евро, което прави по 35 евро на кв. метър. Според Кадиев обаче това е цена около 8-10 пъти под пазарната за имота. Датата за търга е 29 декември 2016. „Опитните знаят – най-големите далавери в министерствата се правят на 29 декември“, коментира Кадиев и добавя, че линкът за предстоящите търгове се намира много трудно на сайта на министерството и според него е скрит нарочно. Той определя бъдещия търг като „абсолютна, 100%-ова далавера от мащаба на „царските конюшни“.

Закупуването на тръжната документация може да стане от 1 до 22 декември, а заявления за участие се подават до 27 декември.

От „Нормална държава“ се заканват да отправят официално искане към столичния кмет Йорданка Фандъкова и премиера в оставка Бойко Борисов имотът да бъде прехвърлен на Столичната община. „Вместо някакъв земеделски тарикат да получи 11 декара за 400 хиляди евро, по-добре да е Столичната община“, коментира Георги Кадиев. Според него само този терен ще стигне на общината, за да овъзмезди собственици и в междублокови пространства, и в бъдещия Източен парк, за да има някакъв въздух в „Младост“ и справедливо решение на проблемите.

В списъка за продажба на търг, показан вчера, са изнесени общо 14 имота частна държавна собственост, като най-високата начална цена е малко над 1,8 млн. лева и е за имот с площ от 96,76 дка, застроен със 17 сгради с обща застроена площ от 17 562 метра, и се намира в Свищов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране