07.02.2015 | 20:35
10-тонна скала падна над Кричим
Камъкът е само на 50 метра от къщи

Десеттонна скала се откърти от местността Иванково кале над Кричим и падна върху планински път в опасна близост до три къщи.  Точно 50 метра е разстоянието до тях. Няма щети и пострадали, но само преди няколко месеца скален отломък от същото кале падна върху обитаема къща.

В момента екипи на „Гражданска защита“ и доброволци от община Кричим разбиват скалата с къртачи.  Кметът на Кричим Атанас Калчев е наредил превантивна евакуация на обитателите на трите най-близки къщи.
За около половин час беше затворен пътят Кричим – Девин на територията на града.
Силната ерозия на скалите над Кричим тревожат и хората, и местната власт, но все още не се намира финансиране за проучването и за укрепването им. Около 50 къщи са построени под Иванково кале и на практика са непрекъснато застрашени от подобни инциденти.  Засега общината се опитва сама да се справи, тя отдели средства и за ремонта на къщата, пострадала през лятото.По-рано днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова коментира, че свлачища и срутища са се активизирали в цялата страна. Тя посочи, че основната причина са дъждовете.По думите й, свлачищата вече се случват всекидневно. „Очакваме това да е годината на сериозните проблеми от гледна точка на свлачищни процеси в цяла България. Това е моето най-голямо притеснение“, посочи още министърът.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране