09.01.2015 | 8:42
100 бона глоба за „КПМГ България“ заради одитите на КТБ
Санкционирани ще бъдат и двама служители на компанията

Одиторската компания „КПМГ България“, част от KPMG, ще бъде глобена със 100 000 лв. заради „значителни пропуски и липса на логика при извършените одити на отчетите на КТБ“ за периода 2009 – 2013 г. Това съобщи председателят на Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори Ваня Донева пред агенция „Ройтерс“.

Максималната глоба, която комисията може да наложи на одитори за нарушения, е 20 000 лв. В случая санкцията за КПМГ е 100 000 лв., тъй като става въпрос за 5 отделни пропуска, които се наказват с максималната сума. Глобени ще бъдат и двама служители на одитора, без да се посочва кои са те. Донева обясни пред БТА, че единият ще бъде санкциониран с 40 000 лв., а другият – с 60 000 лв. Първият одитор е заверил два годишни отчета на банката, а вторият – три и за всеки от тях получава максималната глоба от 20 000 лв. По закон комисията може да отнеме временно правото за упражняване на дейност за срок от две години на фирмата или на конкретния одитор. Това е било предложено на днешното заседание на регулатора, но не са събрани нужните по закон гласове, за да бъде прието.

Ведомството се самосезира по случая КТБ на 25 юни, малко след поставянето на банката под специален надзор. Глобата за КПМГ беше очаквана, след като през декември излезе докладът на комисията от разследването на работата на компанията по отчетите на КТБ, които са заверявани без забележки.

Според регулатора КПМГ е допуснала слабости, съществени пропуски и неточности в случая с КТБ. „Констатираните от одитора слабости, противоречащите си или недостатъчни одиторски доказателства, които свидетелстват за непоследователно прилагане на политиките на банката за поддържане на документацията, представляват обстоятелства, за които има основание да бъдат оценени като индикации за евентуална измама и с оглед на това одиторът да преразгледа оценените рискове и да актуализира общата одиторска стратегия и плана за одит“, пише в решението на комисията. Според него КМПГ не е подхождала с нужната критичност към предоставяната й информация, предоверявала се е на вътрешния контрол и не е отчитал, че одиторските процедури, които са ефективни за разкриване на грешка, може да не са ефективни за разкриването на измама.

В доклада си регулаторът посочи, че „по отношение на отговорен одитор са били налице заплахи за спазване на фундаменталните принципи за почтеност и обективност и изискването за независимост съгласно Етичния кодекс на професионалните счетоводители, които не са отчетени и оценени като такива“.

Досега от КПМГ не са коментирали констатациите на регулатора.

Освен компанията комисията проверяваше и одитора Николай Орешаров по случая с КТБ. Той е бил същевременно член на одитния комитет на КТБ и е заверявал отчетите на над 50 фирми, кредитополучатели на банката. За това нарушение Орешаров беше наказан с лишаване от право да извършва финансови одити за максималния възможен срок от 2 г.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране