15.06.2016 | 16:50
2 000 000 руснаци спрени да пътуват в чужбина заради дългове
Европейският съд за правата на човека и Съдът на Европейския съюз смятат такива забрани за посегателство над основно човешко право

Два милиона руснаци са лишени от правото си да пътуват в чужбина свободно, само защото имат дългове в родината си, съобщи РБК. През първите пет месеца на 2016 г. 157 000 длъжници по кредити и заеми са получили такава забрана, което е два пъти повече от същия период на миналата година.

Европейският съд за правата на човека и Съдът на Европейския съюз смятат такива забрани за посегателство над основно човешко право, ако не се основават на заплашващо обществения ред престъпно поведение, регламентирано със закон. В Допълнителния протокол № 4 на Европейската конвенция за правата на човека чл.1 е озаглавен „Забрана на лишаването от свобода за дълг“ и гласи: „Никой не може да бъде лишен от свобода само поради невъзможност да изпълни договорно задължение.“ А чл. 2, ал.2 от същия протокол постановява, че „всеки е свободен да напусне пределите на всяка държава, включително и на своята“. Русия обаче смята, че нейното законодателство има приоритет над международното , и от тази година изпълнява само онези решения на съда в Страсбург, за които прецени, че не противоречат на собствената й конституция.

България също налагаше забрани за пътуване в чужбина заради дългове, но се поправи след няколко осъдителни решения в Страсбург и Люксембург и след решение на Конституционния съд от 2011 г.

В Русия 46% от спрените да пътуват в чужбина имат да плащат забавени издръжки на деца, а 40% са задлъжнели към банки и не погасяват вноските си, изчисли компанията за микрофинансиране „Е заем“ въз основа на данни от Федералната служба на съдебните изпълнители. Само 10% са неплатилите глоби на Държавната автоинспекция, 4% са длъжниците на жилищно-комунални стопанства, а 1% са просрочили плащания към микрофинансови организации.

Колекторската агенция “Секвоя кредит консолидейшън” е изчислила, че забраната за напускане на страната заплашва 4,5 млн. длъжници по банкови кредити (6,5% от населението), които са забавили вноски повече от 90 дни и сумата е над 10 000 рубли (140 евро). Докато в България имаше такава забрана, се прилагаше за суми над 5000 лева (2500 евро).
За да избягат от забраната, руските длъжници обикновено напускат страната през границите на държавите от ОНД (Общността на независимите държави), които са бивши съветски републики. Те не изискват паспорт и проверяват само националните лични карти, които не могат да бъдат отнети за дългове. За да пресече и тази възможност, Москва вече преговаря с Беларус и предлага да се създаде единен регистър на длъжниците в ОНД. Инициативата идва от Съвета по правата на човека към президента на Руската федерация.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране