21.09.2020 | 12:10
2 трилиона долара са „изпрали“ световни банки
Банките са се надявали, че при разобличаване ще успеят да сключат споразумение с правосъдието

Ново огромно изтичане на финансови документи показва как някои от най-големите банки в света са позволили транзакции на мръсни пари на обща стойност 2 трилиона долара. Аферата носи името “FinCEN“ и се базира на изтичането на повече от 2500 документа, изпратени от самите банки до властите на САЩ между 2000 и 2017 г.

Тези документи са сред най-строго пазените тайни на международната банкова система, коментира ББС. Банките ги използват, за да докладват за подозрително поведение, но те не са изрично доказателство за неправомерни действия или престъпления.

Документите са придобити от Buzzfeed News и са споделени за анализ с група, която обединява разследващи журналисти от цял свят. Информацията достига до 108 новинарски организации в 88 държави, включително програмата на BBC „Панорама“.

Документите показват как руските олигарси са използвали западните банки, за да избегнат международните санкции, които е трябвало да ги спрат да вкарват парите си на Запад. Това е последният от поредицата изтичания на финансова информация през последните пет години, които разкриха тайни сделки, пране на пари и финансови престъпления.

Стотици журналисти са прегледали документацията, изтекла от американските финансови регулатори, разкривайки някои от дейностите, за които банките биха предпочели обществеността да не знае. Става дума за 2657 документа, включително 2121 доклада за подозрителна дейност от банките.

FinCEN е американската мрежа за борба с финансовите престъпления. Това са хората в Министерството на финансите на САЩ, които се борят с финансовите престъпления. Притесненията относно транзакции, извършени в щатски долари, трябва да бъдат изпращани до FinCEN, дори ако те са били извършени извън САЩ.

Докладите за подозрителна дейност са пример за това как се отчитат тези съмнителни транзакции. Банката трябва да попълни и изпрати отчети, ако има притеснения, че някой от нейните клиенти може да работят с мръсни пари. Докладът се изпраща на властите.

Банките са длъжни да се уверят, че не помагат на клиентите да изпират пари или да ги движат по начини, които нарушават правилата.

Прането на пари е процесът на вземане на мръсни пари – приходи от престъпления като търговия с наркотици или корупция – и внасянето им в сметка в уважавана банка, където те няма да бъдат свързани с престъплението, коментира ББС. Вкарването на пари в престижни световни банки е необходим процес, ако сте руски олигарх, срещу когото западните държави са предприели санкции, за да ви спрат да вкарвате парите си на Запад.

По банките трябва да знаят кои са техните клиенти – не е достатъчно да подават отчети и да продължават да взимат мръсни пари, докато очакват властите да се справят с проблема. Ако имат доказателства за престъпна дейност, те трябва да спрат да преместват паричните средства.

Фъргюс Шийл от Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ) заяви, че изтеклата информация е „прозрение за това, което банките знаят за огромните потоци мръсни пари по целия свят“.

Банката HSBC е позволила на измамници да прехвърлят милиони долари откраднати пари по целия свят, дори след като е научила от американски следователи, че става дума за схема “Понци”.

JP Morgan е позволила на компания да придвижи над 1 милиард долара през лондонска сметка, без да знае кой я притежава. По-късно банката открива, че компанията може да е собственост на мафиот от списъка на 10-те най-издирвани на ФБР.

Има доказателство, че един от най-близките сътрудници на руския президент Владимир Путин, е използвал банката Barclays в Лондон, за да избегне санкции, които са били предназначени да го спрат да използва финансови услуги на Запад. Аркадий Ротенберг е използвал част от парите за закупуване на произведения на изкуството.

Съпругът на жена, която е дарила 1,7 милиона британски лири на управляващата Консервативна партия на Обединеното кралство, е бил тайно финансиран от руски олигарх с тесни връзки с президента Путин. Над 3000 компании във Великобритания са посочени във файловете FinCEN – повече от която и да е друга държава.

Централната банка на Обединените арабски емирства не реагира на предупреждения за местна фирма, която помага на Иран да избегне международните санкции. Deutsche Bank участва в транзакции на над един трилион долара мръсните пари на хора, които съдействат за изпирането на парите на организирана престъпност, свързвана с терористи и наркотрафиканти.

Standard Chartered прехвърля пари в брой за банка в Йордания повече от десетилетие, след като сметките на клиенти ѝ са използвани за финансиране на тероризма.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране