22.08.2015 | 1:08
20 дни туристите на Лозенец се къпят в заразено море
Глобяват кмета на Царево, разширяват пречиствателната станция

20 дни туристите на Лозенец са се къпали в мръсна вода с ешерихия коли. Фекалиите са залели морето още в края на юли. Въпреки това плажът беше затворен едва тази сряда. Още на 28 юли екоинспекторите са засекли, че местната пречиствателна станция прелива, а в морето се изливат фекалии, стана ясно вчера. Замърсяването е причинено от незаконно заустване на непречистени отпадъчни води от канализационната система в селото, констатира проверката на РИОСВ-Бургас.

Мръсните води са заустени в дерето, което се влива след 1500 м в Черно море. Точно там е територията на централния плаж в Лозенец. Първата проверка на водите показва превишения на нормите за неразтворени вещества, биологична потребност от кислород, химична потребност от кислород и амониев азот. “Това е така, защото обектът е претоварен през летния сезон и е с недостатъчен капацитет за пречистване на водите от канализационната система”, обясниха от екоинспекцията в Бургас.

Две седмици по-късно е направена втора инспекция. Този път тя е междуведомствена – от експерти на Басейнова дирекция “Черноморски район” (БДЧР), РИОСВ – Бургас, РЗИ-Бургас, РЛ-Бургас и община Царево. Тогава комисията не открива преливане на непречистени отпадъчни води. Около пречиствателната станция и дерето за заустване обаче се носела фекална миризма. Затова експертите взели проби от морска вода. Резултатите от анализа потвърдили подозренията за органично замърсяване с битови отпадъци.

“Установихме, че нормите за крайбрежните морски води са превишени и представляват риск за здравето на хората”, признават инспекторите. Веднага е издадена заповед за временна забрана за къпане в зоната “Лозенец-Централен плаж”. Екоинспекцията планира да извърши трета проверка съвместно с РЗИ – Бургас, БДЧР и община Царево. В нея ще се търси и друг потенциален източник на замърсяване освен района на заустване. Едновременно с това ще бъде инспектирана и пречиствателната станция в Лозенец.

Заради липсата на адекватна пречиствателна станция в курорта и замърсяването на морето ще бъде санкционирана община Царево. Причината е, че станцията е нейна собственост. Минимум с 2 хил. лв. ще бъде глобен кметът на общината Георги Лапчев. По Закона за водите санкцията може да достигне и до 10 000 лв. В отговор местните власти обявиха, че ще вземат спешни мерки, за да разширят пречиствателната станция.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране