14.06.2017 | 16:18
27-етажен блок изгоря в Лондон, търсят изчезнали
Повече от 200 пожарникари се бориха с огъня в жилищната сграда

Огромен пожар, който изпепели жилищна сграда в Лондон тази сутрин, рани десетки и отне живота на най-малко шест души, съобщиха от лондонската полиция. „Много хора са в неизвестност. Някои от тях може би са намерили сигурен подслон в домовете на техни съседи или приятели“, изрази надежда кметът на британската столица Садик Хан, уточнявайки, че пожарните екипи са достигнали до 12-тия етаж на горящата сграда.

„Има загинали. В момента не мога да потвърдя броя им поради големината и сложната конструкция на сградата”, по-рано днес заяви началникът на противопожарната служба Дани Котън. Тя призна, че досега не е виждала такъв пожар. От Министерство на външните работи на България съобщиха, че няма постъпила информация за пострадали български граждани. Над 200 пожарникари се бориха с часове с огъня в 27-етажната жилищна сграда в западната част на Лондон. Има опасения, че тя може да рухне. Пожарът е овладян, но гасенето му продължава.

Властите по-рано съобщиха за множество пострадали с „различни наранявания”. Поне 50 души са постъпили за лечение в болница. Живеещите в построената през 1974 г. „Гренфел тауър” бяха евакуирани, но редица очевидци съобщаваха за хора, блокирани вътре от огъня, както и за такива, скачащи от високите етажи, за да се спасят от пожара.

„Видях хора, които скачаха и се опитваха да се спасят, това беше от по-ниските етажи”, разказва лондончанка, живееща срещу изгорялата сграда. „Майка крещеше през прозореца, че тя и детето ѝ не могат да излязат и молеше за помощ. Това беше апартамент на много висок етаж”, добавя свидетелката на трагедията. В гасенето на огъня бяха включени 45 специализирани автомобила. Според свидетели всичко на повече от 100 метра около горящата сграда е покрито с пепел.

Пожарникарите „работят изключително усилено в много трудни условия за справяне с този пожар”, посочиха от Лондонската пожарна команда. От полицията предупредиха, че ако има останали хора в сградата, те трябва да се евакуират сами.  „Слушайте ме… слушайте… ако познавате хората вътре, кажете им да се евакуират… не чакайте пожарната бригада”, призова полицай изведените от горящия блок. „Пишете им в „Туитър” или им се обадете, кажете им да поставят мокра кърпа върху лицето си и да се махнат веднага”.

Целия район около горящата сграда е блокиран от силите на реда.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране