20.02.2015 | 8:42
3 г. затвор за Вальо Топлото
Бившият шеф на "Топлофикация" е осъден за безстопанственост

Бившият шеф на столичната „Топлофикация“ Валентин Димитров е осъден на три години затвор и на втора инстанция по делото за безстопанственост. Състав на Софийския апелативен съд призна Димитров за виновен, но измени присъдата на градския съд, като реши, че той е извършил едно продължавано престъпление в течение на няколко години, а не две, както бе приел Софийският градски съд.

Както първата инстанция, така и САС оправда подсъдимите с Димитров бивши членове на борда на директорите на дружеството Илко Йоцев, Иванка Диловска, Георги Рогачев, Георги Ненков и Пламен Василев. Апелативният съд обаче не приема, че разпиляното от Димитров е в размер на над 422 000 лева, а е преценил, че то е по-малко ­ над 325 000 лева.

По тази причина САС е намалил и размера на уважения граждански иск от страна на „Топлофикация София“. Въпреки промените в обвинението апелативните съдии смятат, че Валентин Димитров трябва да получи ефективно наказание и то дори би трябвало да е повече от 3 г. затвор, каквото му е наложил СГС, като е приел, че надделяват смекчаващите вината обстоятелства.

САС приема точно обратното ­ че превес имат утежняващите вината на Димитров обстоятелства, като цитира размера на разпиляно имущество, тригодишния период, през който е извършвано престъплението, злоупотребата със служебно положение и липсата на обществени поръчки при сключване на 17 договора за рекламни материали. Апелативната инстанция обаче не завишава размера на наказанието на Димитров заради продължителния период, минал от извършване на престъплението през 2003-2006 г.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране