23.03.2015 | 8:12
36-годишен софиянец обяви 7,5 млн. лв. доход
32-ма с над 1 милион заработени миналата година

7,5 млн. лв. доход е декларирал в годишната си данъчна декларация 36-годишен столичанин. По-го­ля­­­мата част от приходите му са от продажба на дялове в търговско дружество – 7,3 млн. лв., останалите му постъпления са от заплата.

Към 19 март общо 32 физически лица са декларирали доходи от над 1 млн. лв., съобщиха от НАП.Миналата година българинът, декларирал най-висок доход от 2013 г., беше мъж на 49 години от София с доходи от над 6 млн. лв. годишно. През 2014 г. близо 150 души обявиха доходи над 1 млн. лв., като общата заработена сума възлизаше на над 300 млн. лв.

До момента в НАП са подадени 120 000 декларацииза облагане на доходите, като близо една трета от тях са изпратени по електронен път – с безплатния персонален идентификационен код (ПИК) или с електронен подпис. От приходното ведомство очакват в оставащите 40 дни над 350 000 данъчни декларации от граждани.

През тази година ползването на 5% отстъпка от данъка върху доходите на физическите лица става, ако декларацията е подадена онлайн до края на март, припомниха от НАП. Освен това, за да може да се ползва тя, човекът не трябва да има никакви неплатени публични за­­дъл­жения. Дължимият да­­нък трябва да се преведе по сметката на НАП до края на април.

Тази година подаването на декларации за доходите по интернет е възможно не само с електронен подпис, а вече и с ПИК. Той се издава в офисите на приходната агенция по постоянен адрес и е напълно безплатен.Десет дни остават до 31 март., когато изтича крайният срок за подаване на годишните декларации от фирмите, припомниха от НАП.

Компаниите без дейност също са задължени да подават декларация. От­­стъпка от дължимия корпоративен данък в размер на 1%, но не повече от 1000 лв. може да се ползва в случай, че декларацията е подадена по интернет и данъкът е внесен в срок до края на март.

С годишната данъчна декларация се подава и годишен отчет за дейността. Изключение от това правило правят фирмите, които не са извършвали дейност през годината и не са отчели приходи или разходи. Бланките на декларациите за фирмите с дейност и без дейност са различни, обръщат внимание данъчните.

Освен с ПИК и с електронен подпис както физическите лица, така и фирмите могат да подават декларациите си и по познатите стандартни начини – в офис на НАП, по пощата с обратна разписка и в определените пощенски станции за приемане на декларации.Информация за подаването на декларации и плащане на данъци и осигуровки е достъпна на цената на градски разговор на информационния телефон на НАП 0700 18 700.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране