23.05.2020 | 12:48
36 са новите случаи на коронавирус в България
През последното денонощие броят на излекуваните пациенти е 39

След 1605 нови проби за денонощието в България са установени 36 нови случая на коронавирус, съобщи секретарят на оперативния щаб доц. Димо Димов. Един нов случай е на дете до 18 години. То е на 17 години от Кнежа и е контактно на друг вирусоносител. 11 от новорегистрираните са приети в болница. Активните области са 11. Отново най-много случаи има в София – 15 души. Един от тях е приет в болница, а останалите са под домашно лечение. През последните 24 часа са заразени още 2 медицински лица – лекар в Ловеч и санитар в Ямбол. Процентът на заразения медицински персонал е 10.5% от общите случаи.

С новите установени общо в страната болните от COVID-19 достигнаха 2408 души. През деня е починала една жена и така смъртните случаи стават 126. Тя е на 74 години и е починала в болница „Св. Анна“ в София. Пациентката е имала хронична обструктивна белодробна болест и изхемична болест на сърцето. 83 от жертвите са мъже, 43 са жени. Към този момент в болниците има 258 случаи, от които 29 са на интензивно лечение.

През последните 24 часа излекуваните отново са повече от заразените – 39 пациенти. С това общо броят на прекаралите заболяването става 808. Излекуваните в страната се докладват след отрицателен PCR тест.

Вчера новите случаи бяха 41, сред които медицинска сестра от Кнежа. Предните дни новооткритите случаи бяха под 40.

Последните новини от Ямбол не са никак добри. Новите случаи там са осем, а в предишното денонощие положителните проби в областта бяха 11. Според прокуриста на болницата в Ямбол д-р Димитър Рунков високата смъртност на заразени с COVID-19 в Ямбол – 12 пациенти от общо 114 диагностицирани, се дължи на ниския здравен статус на пациентите и липсата на лечение на основни заболявания. Това са хора с тежък, разколебан диабет, нелекуван досега или лекуван некачествено, при които инфекцията за 2-3 дни обърква целия метаболизъм, поясни той.

Новите случаи в Благоевград са три, в Ловеч – два, в Пазарджик – два, Враца, Велико Търново, Габрово, Плевен, Сливен и Хасково – по един. В Пазарджик в последните дни се оформи голямо огнище в  завода за автомобилни компоненти „Костал“. БНР съобщи, че от 36-те нови случаи за последното денонощие 3-ма са работници от завода за авточасти в Пазарджик. Така общият брой на заразените в този завод става 25.

Новите заразени с коронавирус са между 24 и 29 години. Двама от тях са със леки симптоми и ще се лекуват в къщи. Това са последните резултати от общо 510 проби, които бяха изпратени в референтните лаборатории. Всички заразени работници са под 28-дневна карантина.

Под 14-дневна карантина са общо 90 служители на завода, които са с отрицателни резултати и са били в пряк контакт със заболелите им колеги. Във вторник производствената дейност ще бъде възстановена, като на поточните линии ще застанат работници, които до момента са били в отпуск. Те също ще бъдат тествани.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране