23.02.2015 | 8:29
410 000 ще пътуват за работа с метрото от април
В началото на май пък влакчетата ще стигат и до Бизнес парка

Над 410 000 пътници ще ходят всеки ден на работа с метрото още през април. Тогава ще е готово разширението на подземната железница до летище София. В началото на май пък влакчетата ще стигат и до Бизнес парка в столицата.

„Сега подземната железница се ползва от 320 000 души дневно, а с пускането на участъците от „Цариградско шосе” до летището и от „Младост 1” до „Младост 4” те ще се увеличат с още 90 000 души”, прогнозира шефът на софийското метро инж. Стоян Братоев, цитиран от „Монитор“.

Това автоматично ще облекчи трафика в София с 40 000 автомобила.  В началото на март ще започнат и тестовете с влакчета по линията за летището. Първото нещо, което ще виждат гостите, е статуя на най-известния певец и музикант в древността – Орфей. Фигурата ще бъде изваяна от известния скулптор Крум Дамянов. Ще има 4 живи дървета и пейки за отдих така че да бъде комфортно на пътниците.

Общата дължина на трасето от „Цариградско шосе” до летището ще е 5 км и ще има 4 метростанции в кв. „Дружба”. В проекта е заложен и строежът на малка жп гара, която ще излиза на кръстовището на булевардите „Кръстю Пастухов” и „Искърско шосе”. От нея живеещите в южните и източните квартали ще могат да се качват на влаковете за Пловдив, Свиленград и Бургас.

В началото на май ще е готова и отсечката от метростанция „Цариградско шосе” към Бизнес парка в жк „Младост 4”. Тя ще се ползва от 32 000 пътници и ще има 3 метростанции.

Заради новите отсечки и повечето пътници от пролетта метрото ще идва на по-чести интервали. Влакчетата ще се движат през 3 минути в пикови часове между „Люлин“ и „Младост“. Сега интервалът на движение е около 3,5 минути. По втората линия времето за чакане ще се намали с цяла минута. Сега метрото между „Лозенец“ и „Надежда“ минава на 7 минути.

Вече са купени нови 10 влака. Те ще влязат в експлоатация през април. Въпреки новите спирки „Метрополитен“ запазва старата практика те да се броят за една линия. Така един влак ще пътува към летището, а следващият – към Бизнес парка.

В момента най-слабо натоварената станция на метрото е „Ломско шосе“, а през „Сердика“ потокът от пътници е най-голям – 60 хил. души дневно.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране