07.01.2020 | 22:46
50 души стъпкани до смърт на погребението на Солеймани
Иран проучва 13 "сценария за отмъщение" на САЩ

Над 50 души са били стъпкани до смърт от многохилядната тълпа, събрала се за участие в погребалната процесия в Иран на генерал Касем Солеймани, убит в петък при американски въздушен удар в Ирак, предадоха световните агенции, като се позоваха на държавни медии.

212 човека са били ранени в трагедията, разиграла се в Керман – родния град на Солеймани. Няколко от тях са в тежко състояние, каза представител на местните власти.  Стотици хиляди хора се включиха в погребалното шествие, което бе предавано на живо по иранските телевизии. Днешният ден бе обявен за неработен в Иран, за да бъде почетена паметта на Касем Солеймани.

Множеството в Керман се насочи от центъра на града към Гробището на мъчениците, където е предвидено да бъдат положени тленните останки на висшия ирански военен. В един момент е настъпила паника, при която са били стъпкани много хора.

Погребението на Солеймани бе отложено, тъй като ковчегът с тленните му останки не може да премине през множеството, за да стигне до гробището. Властите не са обявили кога ще се състои то. С викове “Смърт на Америка” жителите на Керман настояха за отмъщение. Процесът на “експулсиране на САЩ от региона” започна, заяви пред множеството в Керман дивизионен генерал Хосейн Салами, главнокомандващият на корпуса на Гвардейците на Ислямската революция.

“Мъченикът Касем Солеймани е по-могъщ и по-жив след смъртта си” и “по-опасен за врага”, заяви той, пред ковчезите, изложени за народно поклонение сред венци от цветя на градския площад “Азади” (Свобода). “Нашата воля е твърда. Казваме на нашите врагове, че ще отмъстим, и че ако (те ударят отново), ще запалим онова, което те обожават. Те самите добре знаят за кои места говоря”, добави той.

“Тук сме, за да се поклоним пред великия командир на Свещената отбрана”, каза Хемат Дехган, имайки предвид ролята на Солеймани по време на войната с Ирак (1980-1988 г.). “Той бе обичан не само в Керман и в Иран, но и в целия свят”, заяви 56-годишният ветеран пред кореспондента на АФП. “Целият свят, мюсюлманите, шиитите, Ирак, Сирия, Афганистан и преди всичко Иран – всички му дължат много за своята сигурност”, добави мъжът, пристигнал по думите му от Шираз, на повече от 500 км разстояние.

Иран разглежда 13 “сценария за отмъщение” на САЩ заради убийството на командващия бригадите Ал Кудс генерал Касем Солеймани, заяви секретарят на иранския Висш съвет за национална сигурност Али Шамхани, цитиран от Ройтерс.

“Американците трябва да знаят, че до момента в Съвета са обсъдени 13 сценария за отмъщение и че дори ако се стигне до консенсус за най-щадящия от тях, изпълнението му може да стане исторически кошмар за САЩ”, каза Шамхани.

“Американците знаят, че са уязвими за ответни мерки от Иран. Ако силите на САЩ не напуснат доброволно региона, ще ги принудим да го направят”, добави той.

Междувременно иранският парламент е увеличил бюджета на Гвардейците на Ислямската революция до 20 март (краят на персийската година). По думите на председателя на парламента Али Лариджани, цитирани от агенция ИРНА, върховният духовен водач на Иран аятолах Али Хаменей е наредил бюджетът на корпуса да бъде увеличен с равностойността на 225 млн долара, предаде ДПА. Увеличението е свързано с осъществяването на плана за “сурово отмъщение” срещу САЩ за убийството на генерал Касем Солеймани, заяви председателят на парламента.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране