01.07.2024 | 22:43
7 от 10 американци: Байдън не го слуша главата
Конгресмен от Тексас призова вицепрезидента Камала Харис да свика кабинета, за да въведе 25-та поправка на Конституцията на САЩ

Според анкета, публикувана в неделя, 72% от регистрираните избиратели смятат, че президентът на САЩ Джо Байдън не притежава необходимото ментално и когнитивно здраве, за да изпълнява задълженията на държавен глава.

Проучването, проведено от CBS News/YouGov, идва на фона на нарастващи опасения относно менталната годност на Байдън след първия излъчен на живо президентски дебат в четвъртък, преди президентските избори през ноември, цитирано от News.bg.

Анкетата показва, че 45% от демократите смятат, че Байдън трябва да се оттегли от президентската надпревара поради здравословни причини.

Относно менталната и когнитивна годност на бившия президент Доналд Тръмп за президентския пост, 50% от респондентите отговориха с “да”, а 49% с “не”.

Дебатът, организиран от CNN, засили дискусиите за способността на Байдън да служи втори мандат. Въпреки че Тръмп не успя да спечели ясна преднина, представянето на Байдън не успя да намали притесненията относно възрастта му.

В навечерието на президентските избори на 5 ноември 2024 г. Байдън и Тръмп се изправиха един срещу друг в първия дебат на живо. Представянето на Байдън не успя да облекчи притесненията за неговата възраст и годност за втори мандат, което доведе до силни критики след дебата.

На фона на нарастващите призиви за оттегляне на Байдън, републиканският конгресмен от Тексас Чип Рой внесе резолюция, призоваваща вицепрезидента Камала Харис да свика кабинета, за да въведе 25-та поправка на Конституцията на САЩ и да упражнява правомощията си като действащ президент.

Резолюцията на Рой гласи, че Байдън “многократно и публично е демонстрирал неспособност да изпълнява правомощията и задълженията на президентството, включително правомощията и задълженията на главнокомандващ”.

Според 25-та поправка, вицепрезидентът и мнозинството от кабинета могат да гласуват за обявяване на президента за “неспособен да изпълнява правомощията и задълженията на своя пост” и да предадат правомощията на действащ президент на вицепрезидента.

При оспорване от страна на президента на неговата способност да изпълнява длъжността въпросът ще бъде изпратен на Конгреса, който след това може да реши да предостави на вицепрезидента правомощията на изпълняващ длъжността президент с две трети от гласовете на Камарата на представителите и на Сената. Никога досега вицепрезидентът и кабинетът не са обявявали президента за неспособен да изпълнява длъжността си.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране