14.05.2019 | 0:01
7000 останаха извън детските градини в София, масов наплив към частните
Общо 19 903 малчугани са кандидатствали за прием, като класираните са само 10 530
Снимката е илюстративна

След като в края на миналата седмица стана ясно, че над 7000 деца не са приети тази година в общинските ясли и градини в София, родителите предприеха масов щурм към частните забавачки.

Общо 19 903 малчугани са кандидатствали за прием, като класираните са само 10 530. Малко над 2000 са децата, посещаващи детско заведение, но искат да бъдат преместени в друго, по-удобно и реално те също освобождават бройки. Така сметката показва, че неприетите са 7146. В същото време от общината обявиха, че има 3000 свободни места и според зам.-кмета по образованието Тодор Чобанов реално неприетите деца след второ класиране ще са не повече от 4000. Въпросните свободни места обаче са основно в предучилищните групи към училищата за 6-годишни, за които няма желаещи или в крайни райони като „Кремиковци“, които също остават традиционно незаети.

Масово родителите се пренасочват към частните забавачки, показа проверка на ДУМА. Много малко от тях обаче са регистрирани от Министерството на здравеопазване или от Министерството на образованието. Най-голям е интересът към лицензираните частни ясли, тъй като при 6-месечно посещение в тях децата получават една точка бонус за кандидатстване при следващата приемна кампания за общинска детска градина.

„В същото време вече повече от два месеца герберите в СОС не разглеждат предложението ни за откриване на нови места в южните райони на столицата“, коментира общинският съветник Борис Цветков. Той припомни, че миналата година кандидатите за забавачки са били с 2000 по-малко от тази, а неприетите деца са били 6000 – основно в детски ясли.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране