03.11.2019 | 17:19
9 глоби от ЦИК за 4 медии заради огласяване на резултати от балотажа
Наказанията са срещу: "24 часа", Pik.bg, Blitz.bg и Glas.bg

Четири медии да бъдат глобени за огласяване на резултати от днешния вот преди края на изборния ден на втория тур от местните избори. Това е забранено от Изборния кодекс.

Наказанията са срещу: „24 часа“, Pik.bg, Blitz.bg и Glas.bg.

Решенията на ЦИК за санкциониране на медии са общо 9. Всички са взети днес, 3 ноември. 4 от тях са срещу Pik.bg, 3 – срещу „24 часа“, по едно – срещу Blitz.bg и Glas.bg.

Първите три медии бяха санкционирани и заради огласяване на резултати изборния ден на първия тур.

Предстои размерът на глобите да бъде определен. Изборният кодекс разрешава глобата или имуществената санкция да е в размер между 2000 и 5000 лева, а ако нарушението е извършено повторно – от 5000 до 10 000 лв.

Решенията срещу Pik.bg са заради: огласяване на предварителни резултати от гласуването за кмет в София в сайта Pik.bg към 9 ч., 10 ч. и 12 ч., както и от гласуването за кмет във Варна.

Glas.bg са публикували във Фейсбук страницата си предварителни разултати от гласуването за кмет в София, Пловдив и Варна.

Blitz.bg са санкционирани заради публикуване на предварителни резултати за гласуването в София, Пловдив, Варна, Русе и Благоевград.

24chasa.bg са нарушили разпоредба на Изборния кодекс с публикуването на предварителни резултати от гласуването в София за кмет към различни часове.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране