10.06.2016 | 22:11
90 арестувани след стрелбата по Митьо Очите
Румяна Бъчварова: Екшънът в Слънчев бряг възникнал спонтанно

90 души са били арестувани след престрелката в Слънчев бряг, при която бе надупчен с 5 куршума Димитър Желязков – Митьо Очите, а негов бодигард издъхна на място. Състоянието на несебърския бос е критично и лекарите от бургаската болница не се наеха да правят прогнози дали ще оживее.

При акцията в нощта срещу петък по Черноморието и още две области участвали полицаи, агенти на ГДБОП и данъчни инспектори.

19 от арестуваните имат връзка със стрелбата, каза вътрешният министър Румяна Бъчварова. Сред тях са управителят на ресторант „4you” Божидар Кузманов-Божо и останалите седем лица от курорта, които МВР обяви за издирване. Повечето от тях се предадоха в полицията, придружавани от адвокати.

Версията на МВР, която се повтаряше упорито и вчера, е за скандал заради две паркоместа на таксита от компанията „Съншайн 0604”, регистрирана от дъщерята на Митьо Очите. Приятелят й Велислав ходил в сряда да се разправя с Божо и отнесъл няколко шамара.

Според местни хора обаче след инцидента Божо се обадил на Митьо Очите, за да му каже, че не е посягал на Велислав. Поканил го на вечеря във „4you”, заедно с най-верния му човек Христо Широков-Широката, който сега е общински съветник от ДПС в Поморие. Най-вероятно Митьо Очите възприел поканата като капан, затова пристигнал с бронежилетка и обкръжение от гангстери. Говори се, че Широката също бил навън, но по време на стрелбата търсел място за паркиране.

Според хората на Божо масата била сложена, а Митьо и още 4-5 души влезли в заведението. Очите извикал: „На мутри ли ще ми се правите? Я да ви видя какви сте мутри”. След тези думи гостите налетели на бой, като не е изключено да са били дрогирани. Тогава Тодор Славов извадил законния си пистолет и стрелял. Пред адвоката си вчера твърдял, че е гърмял при самоотбрана срещу Александър Алексиев – Сашо Водолаза. И че сам оставил пистолета на пода и се предал на пристигналите ченгета.

Свидетел вчера потвърдил, че гардът на Очите носел мачете и заплашвал да отсече главата на негов приятел. Запознати с подземните дела твърдят, че спорът не е за паркоместа, а единствено за наркотици, но нито хората на Очите, нито на Божо ще признаят това. Обществена тайна било, че част от таксиджиите в Слънчев бряг са и пласьори на дрога, и че наркотици се предлагат във всички заведения, включително и в тези на Божо. Любопитна подробност от досието му е, че той също като Очите е съден за участие в наркобанда. През 2008 г. е бил задържан в родния му град Пазарджик при разбиването на групата „Монопола” с бос Стойо Стефанов-Тото. По споразумение с прокуратурата Божо получил условна присъда от 2 г. и половина.

Престрелката в най-големия български курорт получи отзвук във Великобритания. Вестник „Мирър” разказа за петима тийнейджъри от Шотландия, които се оказали в ресторант „4you” по време на екшъна. „Беше съвсем сюрреалистично и все още не мога да повярвам, че се случи, особено колко близо до нас бяха стрелците, бяха на 3 метра”, разказва 17-годишният Рос Уорбек.

Румяна Бъчварова: Екшънът в Слънчев бряг възникнал спонтанно

Няма данни за политически чадър над Димитър Желязков. Това заяви вчера вътрешният министър Румяна Бъчварова. Тя добави, че било прецедент след стрелба по известни фигури от престъпния свят извършителите да бъдат задържани веднага.
По повод критиките на премиера Бойко Борисов, че не били арестувани насъбралите се пред болницата авери на Митьо Очите, Бъчварова заяви, че нямало основание за това, тъй като не били извършили престъпление. Според нея самият екшън бил възникнал спонтанно.

След кървавия сблъсък в Слънчев бряг в пет области на страната стартирали спецакции. Проверени били 3194 лица и 236 заведения.

Шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов също заяви, че полицейските акции по Черноморието ще продължат. „Естествено че Димитър Желязков е познат на криминалните среди и с проявите си през годините на обществеността в България. За съжаление продължават такива негови изяви. Надявам се, че с работата на ГДБОП и на националната полиция рано или късно всеки ще си получи заслуженото място.”

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране