02.10.2019 | 22:57
Абсурд! Полфрийман може да напусне България, но не и Бусманци
СГС обяви, че той няма забрана да напуска страната, но Административния съд не нареди да го пуснат от дома за временно настаняване

Софийският градски съд отказа да образуват производство по искане на Джок Полфийман за отпадане на забраната му да напуска страната. Причината е, че наложената забрана е по повод наказателното му дело за убийство, което вече е приключило през 2011 г – тоест и забраната не е в сила, посочват от СГС. Неотдавна вътрешният министър Младен Маринов заяви, че има издадени две забрани на австралиеца да напуска България. Неговият адвокат Калин Ангелов обаче каза пред „Сега“, че няма втора забрана.

Административният съд София-град (АССГ) отхвърли искане на Джок Полфрийман за незабавното му освобождаване от центъра за временно настаняване на чужденци в Бусманци, съобщи обаче в същото време „Лекс“. Адвокат Калин Ангелов е подал молба в АССГ, с която е поискал от съда да задължи директора на дирекция „Миграция“ на МВР да преустанови противозаконните действия спрямо Полфрийман и той да бъде освободен от центъра в Бусманци.

За целта адвокат Ангелов е посочил, че след като Полфрийман беше предсрочно освободен от затвора, са му били наложени принудителни мерки за експулсиране от страната и забрана за влизане и пребиваване в ЕС за 5 години. След това шефът на дирекция „Миграция“ Николай Николов е издал заповед за настаняването му в Бусманци, докато се изпълнят принудителните мерки. От своя страна Полфрийман е подписал съгласие за доброволно напускане на страната в присъствието на консулски представители на Австралия, които му предоставили паспорт и резервирали самолетни билети за заминаване. Въпреки това, служителите на дирекция „Миграция“ отказвали да освободят Полфрийман, като му пречили да напусне центъра и страната без обяснения и мотиви за действията си, подчертава адвокатът пред съда.

Затова той е поискал освобождаването на Полфрийман на основание на чл.250 от АПК. Според него всеки, който има правен интерес, може да иска прекратяване на действия от административен орган или длъжностно лице, които не се основават на административен акт или на закона.

В случая обаче съдия Елеонора Попова приема, че действията по настаняване на Полфрийман се основават на закон – този за чужденците, и са извършени в изпълнение на издадените заповеди. В последната обаче шефът на дирекция „Миграция“ изрично е посочил, че заповедта за експулсиране подлежи на незабавно изпълнение.

„Защитата по чл. 250 от АПК се отнася само до фактически действия, извършвани без правно основание от органите на администрацията и включени в състава им длъжностни лица. В случая действията по принудително настаняване в СДВНЧ на Полфрийман са извършени от страна на овластен административен орган, предприети са въз основа на закона и в изпълнение на издадени административни актове (заповеди), с оглед на което съдът приема, че защитата по реда на чл. 250, ал.1 от АПК е неприложима и искането следва да се отхвърли“, се казва в разпореждането на съдия Попова, което може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд, съобщава още „Лекс“.

В последните дни адвокат Ангелов няколко пъти коментира, че според него Полфрийман е отвлечен от българските власти, защото го държат в Бусманци без правно основание. В същото време пък от МВР заявиха категорично, че австралиецът няма да бъде освободен от центъра, докато Върховният касационен съд (ВКС) не се произнесе по искането на главния прокурор Сотир Цацаров за възобновяване на делото за предсрочното освобождаване.

След задържането на Полфрийман в Бусманци, вътрешният министър Младен Маринов уточни, че освен заповедите за експулсиране и за забрана за влизане в ЕС, австралиецът има и две забрани да напуска България. Едната от тях е издадена още преди да бъде осъден на 20 години затвор за убийството на студента Андрей Монов и е била наложена, за да не избяга преди края на делото. По този повод адвокат Ангелов поиска от Софийския градски съд да отмени заповедта, а днес от съда съобщиха, че молбата е оставена без разглеждане, тъй като забраната за напускане на страната не важи след края на наказателното дело.

„С факта на влизане на  присъдата в сила е приключило наказателното производство по цитираното дело, което води до отпадане ex lege (по силата на закона) и на самата забранителна мярка, поради което и за съда липсва възможност за произнасяне по същество по депозираната молба, в която се съдържа именно такова искане за отмяна на наложеното ограничение“, прие СГС.

Втората забрана за напускане на страната обаче е издадена във връзка с искането за възобновяване на делото за предсрочното освобождаване, което ВКС пренасрочи за 7 октомври.

Адвокат Ангелов поиска от Софийска градска прокуратура да сезира Върховния касационен съд с молба за възобновяване на делото за убийството на студента Андрей Монов през 2007 г. Причината е видеокадри от охранителни камери от нощта на убийството. Записът, озаглавен „Истината за Полфрийман“, е анонимен и явно е разпространен от поддръжници на австралиеца. Авторите му твърдят, че е взет от кориците на съдебното делото. Те твърдят, че прокуратурата никога не е разпитвала голяма част от свидетелите на инцидента, които биха могли да го представят в различна светлина.

Тъй като на места записът е неясен, авторите обясняват с текст какво „какво се случи вечерта на 28.12. 2007 г. и как е постъпил тогава Джок Полфрийман“ и препоръчват да се гледа на голям екран.

Вчера Върховният касационен съд реши делото за възобновяване на производството за условното предсрочно освобождаване на австралиеца да бъде изтеглено на по-ранна дата – на 7 октомври. Мотивите са свързани с големия обществен интерес. За касационното дело ВКС беше сезиран от главния прокурор Сотир Цацаров, след като състав на Софийския Апелативен съд постанови Джок Полфрийман да бъде освободен, след като е излежал 12 години от 20-годишната си присъда.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране