19.09.2018 | 21:11
Абсурдното искане на Порожанов: търговските вериги да продават хляб без печалба
БСП ще внесе законопроект ДДС върху хляба да бъде намален на 5%

На фона на прогнозите от последните седмици за поскъпване на хляба заради по-високите цени на пшеницата и очакваното ново увеличение на цената на природния газ земеделското министерство обяви абсурден ход – започнали са разговори с големи търговски вериги да продават този продукт без надценка. Това стана ясно от изказване на агроминистъра Румен Порожанов в сутрешния блок на „Нова телевизия“. В последните дни с цените на хляба се занимава и опозицията – от БСП вече обявиха, че ще искат намаляване на ДДС върху него до 5%.

Същевременно обаче нито земеделският министър, нито левицата предложиха някакви мерки срещу друг проблем, признат и от самите тях – че в хлебопроизводството има голям сив сектор.

Преговори с търговци

От интервю на земеделския министър Румен Порожанов стана ясно, че вече се водят разговори с големите търговски вериги за цената на хляба. От думите му се разбира, че агроминистерството иска от търговците да продават хляб, без да начисляват печалба. „На този етап разговорът, който имаме, е ако има някаква надценка, то тя да покрива само брак и някакъв разход вътре в търговската верига“, обясни Порожанов. Така държавата се надявала, ако има някакво поскъпване, то да бъде по-малко. Порожанов дори съобщи, че вече получава „подобни уверения“ от бизнеса.

Същевременно планът на министъра включва да се срещне индивидуално с всички вериги, след което да се направи и обща среща по темата с премиера Бойко Борисов.

На този етап не е ясно как земеделското министерство очаква да накара частни компании да продават без печалба какъвто и да е продукт. Акцията на Порожанов обаче поразително напомня на действията на агроминистъра в първия кабинет на ГЕРБ Мирослав Найденов, който обяви масови проверки на ценообразуването при поскъпването на основни храни през 2012 г., а впоследствие дори съобщи, че се е договорил с две вериги да „замразят“ за три месеца цените на няколко основни групи храни. Сега обаче Порожанов каза, че не се предвижда подписването на споразумения, защото можело да „бъдат упрекнати“ в картел.

БСП с предложение за по-нисък ДДС

В последните дни стана ясно, че освен земеделския министър от поскъпването на хляба се притеснява и опозицията. Във вторник лидерът на БСП Корнелия Нинова съобщи, че в парламента ще бъде предложено ДДС върху този продукт да бъде 5% вместо сегашните 20%. По думите й намаляването на ДДС върху хляба ще доведе до спад на постъпленията в държавния бюджет с около 45 млн. лв., но това би могло да се компенсира чрез изсветляване на сивия сектор. В интервю пред Би Ти Ви в сряда депутатът от левицата Драгомир Стойнев съобщи, че това предложение не е популистки ход и че хората дават около 32% от доходите си за храна. По думите му от цената на хляба около 20% отиват за ДДС, 45% – за търговските вериги, и едва 35% за производителя.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране