12.05.2016 | 0:01
АБВ изтегля всичките си хора от властта
Подалият оставка Калфин ще бъде заместен от кадър на ГЕРБ

За разлика от ДСБ, които излизайки в опозиция запазиха всичките си кадри във властта, АБВ изтегля всичките свои хора на ключови постове.

Във вторник премиерът Бойко Борисов прие светкавично оставката на социалния министър Ивайло Калфин. В сряда Министерският съвет освободи петима зам.-министри, областен управител и четирима зам. областни управители. Това са тримата заместници на Калфин – Гълъб Донев, Николай Николов и Лазар Лазаров, както и зам.-министрите на младежта и спорта Нина Найденова и на регионалното развитие Иван Аспарухов.

Борисов издаде заповед и за освобождаване на областния управител на Пазарджик Трендафил Величков, който ден по-рано подаде оставка. Величков обяви още във вторник, че се съобразява с решението на партията и напуска поста. До назначаването на титуляр постът ще се заема временно от досегашният зам. областен управител Гинче Караминова от ГЕРБ.

Освободени са и 8 зам. областни управители: на Велико Търново Николай Петров, на Русе Явор Янчев, на Монтана Петър Петров, на Софийска област Емил Атанасов. на Пловдив Владимир Маринов, на Търговище Йорданка Георгиева, на Перник Илинка Никифорова, на Плевен Красимир Иванов.

Следващият министър на труда и социалните грижи ще е от ГЕРБ. Това беше обявено от вицепремиера Румяна Бъчварова във вторник вечерта след оставката на Ивайло Калфин от АБВ, а в сряда Реформаторският блок съобщи, че няма претенции към поста.

Неофициално се завъртяха и първите имена. Според “Медиапул” се обсъждат кандидатури на вицепремиера по еврофондовете Томислав Дончев и на бившия социален министър от първия кабинет на ГЕРБ Тотю Младенов, който сега е премиерски съветник. По-вероятният кандидат е Дончев, твърдят от ГЕРБ.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране