18.01.2015 | 22:10
АБВ подаде ръка на БСП
Социалистите отговориха на азбукарите с условие

АБВ подава ръка на БСП за местните избори през есента на тази година. Лидерът на формацията и бивш държавен глава Георги Първанов обяви вчера, че започват разговори с всички леви партии за вота. Той лансира идеята социалистите по места да се уговорят за съвместни листи за общински съветници или номиниране на общи кандидати за кметове.

„Надявам се да оставим назад във времето пренебрежението и високомерието, няма малки и големи”, заяви Първанов на форум в НДК, на който тържествено бе отбелязана 1 година от възраждането на отцепилата се от Столетницата АБВ. На събитието бяха поканени представители и на БСП. В списъка на специалните гости е бил и соцлидерът Михаил Миков, който по-късно отговори задочно на подадената ръка от Първатов.

Той постави условие пред АБВ да се разграничи от политиката на кабинетакоято е дясна. Миков бе категоричен, че само ако АБВ се разграничи от тази политика, БСП ще води разговори и с тях за предстоящите избори, както и с всички партии, които смятат, че държавата трябва да тръгне по различен път. Той пое ангажимент преговорите да бъдат напълно публични.

Въпреки че Първанов призова да се забравят старите дрязги по време на речта си. „Аз искам България да се управлява от лява коалиция или партия”, заяви той и допълни, че според него и мнозинството български граждани желаят това. „Но не вярват на онези, които са се обявили за изначален пророк на лявото”, захапа все пак той бившите си другари в Столетницата. И припомни също за „приятелския огън” по новата формация при създаването й и при явяването на парламентарните и европейските избори.

От речта на Първанов стана ясно още, че решението на формацията му да участва в местния вот с други леви партии не означава, че ще се дестабилизира управлението. „Ние ще бъдем коректни и ще изпълняваме предизборните си ангажименти и очаквам същото от останалите участници”, каза лидерът на АБВ. Той бе категоричен, че отношението на формацията му към управлението зависи единствено от това доколко се изпълнява декларацията, по която формациите зад кабинета си стиснаха ръцете. АБВ ще настоява заедно с местните избори наесен да се проведе и референдум за добива на шистов газ у нас.

Лидерът на формацията Георги Първанов лансира идеята допитването да бъде само на местно ниво – в регионите, където може да се добива горивото. Той допълни, че все още не е обсъдил идеята си пред останалите партии, които подкрепят властта. Първанов ще настоява още в референдума за задължителното гласуване, който ГЕРБ иска да се проведе с местния вот, да се добави и въпрос за смесена избирателна система с акцент върху мажоритарния елемент.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране