17.08.2015 | 1:04
Адвокат за гонките: А къде е МВР? В храстите…
Кмет твърди, че е безсилен да се справи с гонките на автомобили и мотори

“Дори да имаме съвършен закон, което теоретично сигурно е възможно, въпросът е кой ще го прилага? Къде е МВР – в храстите!”. Така адвокат Николай Хаджигенов коментира идеята за криминализирането на гонките, лансирана след смъртта на две деца в Лесидрен.

“Идеята не е да се криминализира дишането дълбоко. Проблемът се състои в това, че институциите не работят. Те работят като пишат статистики, отбелязват колко добре са си свършили работата. И трябва да умре някой, и то не само един, за да се види, че институциите не работят”, заяви адвокатът правозащитник Хаджигенов в неделя пред Нова телевизия.

“Не е възможно да има съвършен закон. Ако МВР и местните власти превантивно си бяха свършили работата, това нямаше да се случи. Институциите и конкретно МВР са се превърнали в броячи на трупове. Те правят само това – броят трупове”, добави той. И напомни, че “гонки се извършват денонощно в София – на “Цариградско”, на “България”, на “Александър Малинов”… навсякъде, където има дълги отсечки”.

“Не трябва да заставаме до жертвите след всеки случай, а да се обърнем към виновниците: защо вие само броите трупове. Парадоксално, но благодарение на техните сататистики, ние научаваме, че даваме повече жертви отколкото войната в Афганистан”, каза той. Полицаите пият с престъпниците, допълни го социолингвистът Стела Богомилова, която участва в същото предаване, а бившият журналист и депутат от “Атака” Капка Георгиева призова МВР да разбере кой събира парите от незаконните гонки.

В Щатите обществото се вдига като един за една умряла мечка, а ние тука само броим умрели хора, коментира Богомилова, която в крайна сметка завърши с оптимистичното заключение: “Този народ, колкото повече страда, толкова повече оцелява”. Темата бе коментирана и в предаването “Неделя 150” на БНР, където представителка на Асоциацията на пострадалите при катастрофи изрази мнение, че въпросът може да се реши с повече камери.

“Полицията не е безсилна по отношение на противодействието на организираните гонки с автомобили и мотори. Там, където има информация, че се осъществяват такъв вид скоростни състезания, трябва да бъдат поставени камери. Участниците в тези гонки се страхуват от камерите и те разреждат събитията си”, коментира Любка Маринова. Според нея превенцията на пътната полиция трябва да се осъществи с поставянето на голям брой камери: “С камери в целия свят се контролира движението. Наказанията са част от превенцията. Първо трябва да се плати глобата, а след това да може да се обжалва. Незабавно трябва да се засилят мерките”.

Кметът на Владая Васко Стоянов е безсилен в битката за гражданското спокойствие и прекратяване на гонките с автомобили и мотори: “Имаме 7-8 площада, 40 км улична мрежа, а гонките стават навсякъде. След 22.30 часа е ужас. Хората ми звънят и се оплакват, особено заради двата големи площада в центъра. Има хора, участващи в гонки, и наши, има и от Перник, и от съседни села. Минава, върти, направи 4-5 оборота и изчезва в нищото”. Бул. “Ломско шосе“ също се превръща в състезателна писта, особено през летните месеци, твърдят местни жители пред БНР: “Гонки се случват почти всяка вечер след 23-23.30 часа. Чуват се газ, спирачки и свистене на гуми. Долавя се шум както от единични състезатели, така и от коли, които очевидно се гонят една-друга”.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране