28.03.2016 | 0:01
Адвокатът на Саддам Хюсейн: Целият свят днес плаща за грешката на САЩ в Ирак
Появата на "Ислямска държава" била подкрепена стратегически и логистично от САЩ

Окупацията, която извършиха САЩ в Ирак беше отвратително престъпление и историческа грешка. Това заяви пред bTV адвокатът на Саддам Хюсеин – Зиад Ал Хасауне. Когато страната била място на спокойствието, дошъл Джордж Буш-син и отвързал ръцете на тероризма, така се създала “Ислямска държава”, каза още той.

“Смятам, че появата на ИД беше подкрепена стратегически и логистично от Америка, Иран и Израел. Тя продължава да се ползва с подкрепата на режима в Ирак и иранските сили на иракска територия. Всичко това става със знанието на САЩ и Турция до известна степен”, добави юристът.

Според адвоката терористичните организации се създават от страна на великите държави, както стана с „Ал Кайда“ в Афганистан. “В момента Европа и останалият свят и берат плодовете на американската стратегия и окупацията на Буш-син. След окупацията на Ирак, след като беше разпусната иракската армия, след като в страната изчезна сигурността, след като Иран се разпростря върху иракска територия, след като се разгърнаха религиозните конфликти. Тогава дойде хаосът и той се превърна в плодородна почва за разгръщане на екстремизма”, коментира Зиад Ал Хасауне

“Няма връзка между екзекуцията на президента Саддам Хюсейн и възникването на ДАЕШ. Ще припомня, че след окупирането на Ирак и преди да бъде арестуван и екзекутиран президентът Хюсейн съпротивата беше свободна да прогони окупацията от територията на Ирак. За да бъде ликвидирана тази съпротива, която постигна славни победи срещу американците и ги постави на колене, беше създадена така наречената „Ислямска държава“, завърши той.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране