18.07.2019 | 0:10
Адвокатите на хакера: Той обучаваше ГДБОП
Обвинението е писано на коляно, няма абсолютно никакви доказателства, коментира един от защитниците на 20-годишния Кристиян Бойков

Арестуваният за хакерската атака срещу НАП Кристиян Бойков е изключителен специалист, който е обучавал служители на ГДБОП и други държавни структури. Това обясни Диана Хаджиева, юрисконсулт на фирмата, в която работи младежът – TAD Group. Според нея сигналът за Кристиян Бойков е подаден от фирма конкурент, която иска да се добере до договорите, които TAD Group изпълнява.

Бойков е наел двама адвокати, които са експерти в дела за киберсигурност – инж. Любен Казанлиев и Георги Стефанов. Те обясниха, че разследващите не са им показали абсолютно никакви доказателства, а само „бланкетно и немотивирано“ постановление за привличане към наказателна отговорност. „Обвинението е писано на коляно. Представлява три реда, в които няма точен период, в който да е извършвано това престъпление. Не знаят кога е извършено, още по-малко кой го е извършил. Няма абсолютно никакви доказателства“, коментира адвокат Любен Казанлиев.

Според адвокатите технически не е възможно Кристиян да е оставил имена или следи, по които да е бил разкрит. „Той води курсове и вдига квалификацията на ГДБОП. Това е невъзможно. Потребителското име може да се променя всеки ден и всеки час. Той е експерт, нелепо е да остави каквито и да е следи“, твърди адвокат Георги Стефанов. Според него той е един от най-добрите специалисти в дружеството, а престъплението е извършено от някой, който е с доста по-ниско ниво на знания и умения.

„Неговото ликвидиране и изземането на техниката, в която са всички данни, поставя на колене дружеството, защото не могат да бъдат изпълнявани договори, ще се плащат неустойки. В този бизнес има големи интереси“, посочиха адвокатите.

TAD Group е наела Кристиян Бойков, след като в медиите се разпространявал репортажът с източените данни от Министерството на образованието през октомври 2017 г. Още като ученик Кристиян Бойков разкри, че личните данни на над 1.2 млн. деца са били достъпни на интернет страницата на системата за обхват на деца в образователната система „Посещаемо и безопасно училище“ и всеки е можел да стигне до тях без идентификация. „Видяхме го като морално и етично младо момче, което, вместо да манипулира оценките на всички приятели и познати, е съобщил информацията и от министерството го поздравиха за това“, разказа Хаджиева.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране