23.04.2021 | 15:48
Ако Радев връчи мандат на БСП, ГЕРБ ще го подкрепят
Бойко Борисов се оглеждал за по-хубав бял кон, твърди Огнян Минчев

Ако Румен Радев връчи третия мандат на БСП, шансът на „Позитано“ да състави правителство нараства всяка минута. Мисля, че ГЕРБ ще бъдат щастливи да подкрепят този кабинет – макар и оцветен в червено. Просто защото за тях е много изгодно настоящият парламентарен процес да продължи пред очите на обществеността колкото се може по-дълго – но поне 3-4 месеца. Бойко Борисов се оглеждал за по-хубав бял кон. Това написа на страницата си във Фейсбук политологът Огнян Минчев.

„Навлизаме в дълбока институционална криза. Очертава се да бъдем държава без стабилна изпълнителна власт за неопределен период от време в процеса на силно влошаване на международната стратегическа среда – включително в непосредствена близост до България“, коментира по-рано Минчев.

Според него предложението на Велизар Шаламанов е изключително необичайно – парламентът да подготвя рамка за международни срещи на президента. Но макар и необичайно, може да се окаже необходимо.

„Румен Радев е президент, чиято международна дейност е силно ограничена в сравнение с тази на неговите предшественици. Инициативите на Радев във външната политика на България са спорадични и повърхностни. През юли предстои София да организира годишна среща на инициативата „Три морета“, но ползи от това домакинство засега не се очертават. Международният образ на настоящия президент е силно натоварен с последователна лобистка дейност за „сваляне“ на международните санкции от Русия – факт, който не способства за изграждане на българската позиция в набиращата днес скорост нова конфронтация между Запада и Москва. Шаламанов и колегите му могат да предложат някакъв формален дневен ред за международно участие на Радев. Как обаче самият президент ще посрещне подобно предложение и в каква степен ще го реализира – отговор на тези въпроси е твърде трудно да бъде даден“, коментира Огнян Минчев.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране