12.07.2015 | 16:06
Активираха и Маргарита Попова срещу съдебната реформа
Вицепрезидентът се усъмни, че скритата цел е преместване на прокуратурата в изпълнителната власт

И вицепрезидентът Маргарита Попова се присъедини към противниците на предложената от министъра на правосъдието Христо Иванов съдебна реформа.

Тя упрекна управляващите, че не търсят диалог с магистратите, не казват открито целите си намерения и че „съдебната реформа не започва вчера“. „Категорично, с цялата си душа се противя на такова нещо“, каза Попова в студиото на БНТ.

Според нея не е коректно да се каже, че гласовете „против“ спъвали съдебната реформа – „дори и да не се случат сега промените, реформата ще продължи“. Маргарита Попова каза, че не се притеснявала от разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС) на две камари. „Притеснямам се от нещо друго – че това се представя като единствената мярка, с която ще защитим независимостта на прокурорите и независимостта на съдиите“.

Попова коментира, че по този начин прокуратурата ще изпадне в по-голяма зависимост чрез по-голямото присъствие на парлментарната квота – проектът предвижда излъчените от Народното събрание и от прокурорската колегия да са равен брой.

Най-големият проблем, според вицепрезидента, било „неясното говорене за прокуратурата“: „Искам да чуя каква е тяхната теза за мястото на прокуратата – във или извън съдебната власт“, призова Попова. Тя разчитала поведението на управляващите като „задкулисни договорки за това, че правим една стъпка, за да отделим прокуратурата от съдебната власт“.

„Имам чувството, че тези разменени реплики и известното напрежение в отношенията между прокуратурата и министерство на правосъдието може би идват от това. Но никой не казва ясно – дали ще я оставим независима или ще се върнем 25 години назад“.

Министър Христо Иванов не веднъж е казвал, че според него мястото на прокуратурата не е в изпълнителната власт. Маргарита Попова прогнозира, че реформата много трудно ще се случи, ако не е подкрепена и не бъде припозната като своя от магистратската общност. „Ако не извадят целия си замисъл на реформата, просто няма да се случат нещата“.

Вчера и председателят на ДПС Лютви Местан призова премиера Бойко Борисов да поеме лидерската роля в процеса, да отнеме инициативата от Реформаторския блок и да потърси съдействие от Движението. Преди това и лидерът на АБВ Георги Първанов призова за същото. Промените в Конституцита бяха отхвърлени на първо четене от временната комисия, като срещу тях гласуваха АБВ, БСП, ДПС, „Атака“ и БДЦ. Двама депутати от мнозинството – Димитър Делчев от Реформаторския блок и Емил Димитров от Патриотичния фронт, отсъстваха.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране