29.05.2016 | 0:09
Активното мероприятие „Плевнелиев се отказва”, Борисов издига Кристалина за президент
Задкулисието реди вариантите за следващ държавен глава, ДСБ разкри плана на ГЕРБ
Илияна Христова

Отказът на Росен Плевнелиев да се кандидатира за втори мандат е част от голяма сделка по върховете на държавата, твърдят източници от ГЕРБ. На негово място ГЕРБ ще предложи за президент еврокомисаря Кристалина Георгиева, а досегашният държавен глава ще я смени в Брюксел. Това обяснява и нервността на Плевнелиев спрямо Радан Кънев, който няколко дни по-рано предложи всички десни партии да се обединят зад него.

“Държавният глава е поел ангажимент пред българския народ, че ще оповести своето решение дали ще се кандидатира за втори мандат в края на юни. Дотогава всяко твърдение отразява само позицията на своите автори”, обяви президентският пресцентър. Идеята на Кънев обаче бе снежна топка, която рискуваше да се превърне в лавина, затрупваща Бойко Борисов. Щеше да излезе, че премиерът не подкрепя “евроатлантическия президент” и е в разрив с него. Затова се наложи Плевнелиев да не чака края на юни и да оповести намеренията си още сега.

Всъщност активното мероприятие по смяна на лицата на държавните върхове стартира още през април, когато Кристалина Георгиева “изненадващо” публикува акта си за раждане. Така тя опроверга слуховете, че рожденото й име е Сталинка. Подобни клюки се ширят от 4 години, но тя реши точно сега да ги отхвърли.

Всеки, който поне малко разбира от политика и пиар, знае, че подобно “изчистване на името” се извършва само тогава, когато е нужно, и в точно определен момент – нито близо, нито далеч от събитието, на което съответният човек трябва да блесне в бяло. Април месец бе точно такъв момент и операцията “Изчистване на името на Кристалина” бе добре премерена.

Преди няколко месеца се появиха информации, че тя не може да се кандидатира за президент, тъй като не отговаря на конституционното изискване през последните 5 години да е живяла в България.
Но се оказа, че с тълкувателното си решение от 2001 г. по повод Симеон Сакскобургготски конституционните съдии приемат, че забраната не важи за “изпратените или предложените от българската държава да извършват определена дейност в чужбина”. В качеството си на еврокомисар Георгиева е точно такова лице.

Добре е известно, че българката, която преди това заемаше висок пост в Световната банка, се ползва със симпатиите на “евроатлантическите ни партньори”, на които Борисов много държи да се харесва. Известна е и склонноста му да посочва на важни постове жени – Румяна Желева (злополучната кандидатура за еврокомисар), самата Георгиева, Румяна Бъчварова, Меглена Кунева… Колкото до Плевнелиев е ясно, че един “мистър йес” би бил желан в Брюксел. С добро око на него ще погледне и Вашингтон, който държи да има послушни хора на всички нива в съюза.

“Десант” научи и още един любопитен факт от политическото задкулисие. Кръгове в БСП, сред които е и бившият премиер Сергей Станишев, настояват за президент да бъде издигнат Симеон Сакскобургготски. Миналия месец бе чествана 15-годишнината от основаването на НДСВ и събитието се превърна в повод да бъдат медийно реанимирани доста от лицата на партията. Появиха се огромни репортажи от тържеството в централни медии, а се знае, че това никога не е безплатно.

Отделно от това, на прочутия 50-годишен юбилей на Станишев половината от гостите му бяха активисти на царската партия. Това също не бе случайно. Симеон Сакскобургготски беше премиер, отдавна живее в България и отговаря на изискването за уседналост, което му попречи да се кандидатира през 2001 г.

Чрез него Станишев се мъчи да измисли „центристка кандидатура” за БСП, чрез която да се парират мераците на Георги Първанов да диктува процесите в ляво. Бившият президент държи да наложи своя претендент, към когото да се присламчи БСП (говори се за Калфин или самият той). Не се знае обаче дали новият лидер Корнелия Нинова ще влезе в играта на Станишев. Тя вече влезе в доста игри на Първанов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране