22.04.2016 | 10:44
Алекс Алексиев: Реджеп Ердоган е ислямист
Препоръчвам общата забрана на бурките, казва още той

„Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е религиозен диктатор. Той е ислямист”, каза Алекс Алексиев в предаването „Тази сутрин” по bTV.

„Още от самото начало, като кмет на Истанбул, е казвал в прав текст „Аз съм слуга на шериата, единствената ми цел е ислямска държава”, допълни Алексиев, който е председател на Център за Балкански и Черноморски изследвания в София и експерт по международна сигурност и радикален ислям. По думите му първият президент на Турция Кемал Ататюрк е скъсал с исляма, защото е осъзнал, че той е виновен за изоставането на Турция в Европа. „Той направи всичко възможно Турция да стане светска държава и неговото ръководство беше много положително. Откакто Ердоган е на власт, Турция се връща назад”, допълни Алексиев.

„Докато Ердоган беше кмет казваше, че демокрацията е като трамвая – качваш се, возиш се, слизаш на спирката и забравяш за трамвая”, каза още Алексиев. Той припомни, че преди властта на Ердоган Дианетът е разполагал с бюджет от 325 млн. долара и се е грижел да не се радикализират мюсюлманите. „В момента бюджетът им е 2,4 млрд. долара и се занимава с точно обратното. Проблемът е, че те командват и нашето мюфтийство тук”, каза Алексиев.

„Едно е да религията, друго е да оставиш на чуждестранна държава да ръководи второто ти по големина вероизповедание”, смята Алексиев. „Бих препоръчал да бъдат забранени бурките. Те не съществуват като задължително поведение в Корана. Тя е тържество на политическия ислям”, поясни Алексиев.

По думите му трябва да се направи разлика между религия и това, което не е позволено. „Носенето на бурка е несъвместимо с понятието за сигурност”, каза Алексиев. Той допълни, че забраната трябва да е в цялата държава, а не само в Пазарджик. „Според мен там причината за носене на бурки е финансова. Надали някой е чел основните текстове на исляма и са запознати какво точно изисква тяхната религия”, допълни Алексиев.

Дебатът днес в Пазарджик няма да бъде дали трябва да се забранят бурките, а по-скоро дали те трябва да бъдат забранени навсякъде, а не само в общинските сгради.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране