08.01.2021 | 12:09
Алергичните реакции от ваксините безобидни, минавали за минути
Очакваме до август да имаме 1,5 милиона ваксинирани, каза проф. Кантарджиев

Алергичните реакции при ваксината срещу COVID-19 са сравними с тези при грипната. Това каза в „Здравей, България“ по Нова телевизия директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

„Малко повече са. На 1 млн. ваксинирани има 10 реакции, като при седем от тях е за първите 15 минути. Това става пред лекарски надзор. Нещо нормално е“, уверява той.

„Европейците не знаят нещо важно. В момента, когато се заговори, че няма ваксини, интересът към тях много нараства. Когато липсва грипната, много я търсят, а като има, не я искат толкова“, коментира професорът.

„Ако някой е уплашен, че е загубил обоняние, може да се успокои – за 5 дни ще му мине, но е важно да не зарази семейството си, да не прави на герой и да не ходи на работа!“, съветва той.

„Вероятността ако съпругът ти е болен, да се заразиш, е 40%. Такъв е вирусът“, обясни проф. Кантарджиев.

След като му бе зададен въпроса дали трябва хората да пият противоалергични лекарства преди ваксинация, той изтъкна, че рязко е спаднало желанието на руснаците към ваксините, тъй като им казали да не пият три дни преди имунизацията.

Сърбите са поръчали от руската ваксина, каза пък водещата Лора Инджова.

„Много хубаво! Руската ваксина е разпространена и в Латинска Америка. Като член на ЕС сме приели ваксините, които Европейската комисия е поръчала. Никакъв проблем не е да я регистрираме, но дистрибуторът трябва да заяви желание за това. Не може да регистрираме някое лекарство за красота от Латинска Америка, ако фирмата не е дала документите си в нашия регулаторен орган“, изтъкна професорът.

„Данните от последните дни са добри. 155 на 100 000 население е заболеваемостта за вчера, а през ноември бе 680“, добави той.

Заболеваемостта я изчисляваме като събираме броя на случаите за 14 дни за 100 000 население, обясни той.

„Какво да разглабваме? Да не носим маски ли? По-добре да не се събираме много хора и да продължим да сме с маски. Свикнахме“, подчерта професорът.

„Всяка година милион ваксини поставят лични лекари у нас. Всяко бебе като се роди през първата година го боцкаме 10 пъти. Гледаме да да комбинираме боцканията, т.е. да комбинираме повече ваксини“, добави той.

Като ваксинираме 1 млн. души, не е проблем да създадем организация за още два милиона души, изтъкна Кантарджиев.

„Много напреднала за одобрение е ваксината на AstraZeneca, от която ще има повече. В най-добрия сценарий до август ще имаме 1,5 милиона ваксинирани”, заяви шефът на Националния център по заразни и паразитни болести.

„Засега количествата, които ЕС е заявила за България, са повече от това, от което имаме нужда”, каза още той.

1 коментар

  1. еее каза:

    толкова са безобидни че вече умират хора
    ваксинирайте вашият любимец б.б.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране