15.06.2020 | 0:49
Ананиев отново издаде объркващи заповеди
Носенето на маски и шалове остава задължително в аптеки, лечебни заведения и градския транспорт

По разпореждане на премиера Бойко Борисов здравният министър Кирил Ананиев издаде заповед, според която от днес дискотеки, нощни клубове и пиано-барове могат да възобновят дейността си при спазване на противоепидемичните мерки. За по-малко от 22 часа Ананиев отмени предходната разпоредба, с която забраняваше въпросните заведения да започнат работа от днес.

Заповед от 12 юни, която до вчера на обяд не бе още отменена, задължава след изписване от лечебно заведение лицата, диагностицирани с КОВИД-19, да останат в домашна изолация 14, а не 28 дни. Носенето на маски и шалове остава задължително в аптеки, лечебни заведения и градския транспорт. На останалите открити и закрити обществени места, където не може да се спазва физическа дистанция, е силно препоръчително.

Новорегистрираните случаи на заболели, отчетени в неделя сутринта, бяха 75. Починали няма. До края на неделния ден се очакваха резултатите от пробите на 18 служители на РЗИ в Шумен. Двата предходни дни заразените за денонощие надхвърляха 100.

Далече сме от какъвто и да е край на епидемията, заяви имунологът и бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести акад. Богдан Петрунов.

“Вирусът изненадва с много неща, едно от които е неравномерното възникване на случаите. Има хора, които са носители на вируса по цял месец и не го предават дори на семействата, с които живеят постоянно, а някои само за ден-два заразяват 50 и дори 100 души”, коментира и доц. Ангел Кунчев.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране