06.06.2023 | 10:37
Ангел Христов убит, защото знаел много тайни?
Присъствието на Ангел Христов у нас е внесло сериозен шок в някои среди, коментира Иван Савов

Няма да е прецедент в новата ни история смъртта на Ангел Христов да е убийство. Това каза в „Здравей, България“ по Нова телевизия криминалистът Иван Савов.

“Хората, които работят по такива случаи професионално знаят, че има достатъчно медикаменти, за да се предизвика един такъв инфаркт и в организма да не остане и следа, за да се установи, че смъртта е предизвикана по такъв насилствен начин. В този случай обаче има много други неизвестни, които пораждат страховити версии. Като например дали това е Ангел Христов или някой друг”, добави той.

По думите му съмнение поражда фактът, че близките му са бързали да го погребат тихомълком.

„Този човек, дори да е осъден престъпник – какъвто е, избягал от излежаване на наказание, той е мъртъв. Него няма кой вече да го задържи и да го търси. Направи ми впечатление нещо, което каза министър Демерджиев, а именно, че ДНК експертизата е потвърдила, че това е тялото на Ангел Христов. Да, но всички запознати с методиката на работа – не само в България, но и в цял свят, занаят, че ДНК анализът изисква между 3 до 5 дни”, обясни експертът.

“Това е биологичен материал, който буквално трябва да узрее, клетките да се размножат в изкуствена среда, след което с един уред, наречен секвенатор, да се раздели ДНК веригата и да се направи сравнителен анализ. Тази процедура не става бързо”, добави той.

„Не казвам, че ни лъжат. казвам, че е странно и неясно. Ако аз трябва да идентифицирам тялото, ще снема дактилоскопска експертиза, защото съм убеден, че са му снемани отпечатъци, когато е задържан преди години. Така в рамките на минути ще кажа дали това е лицето или не. Тогава защо министърът не каза, че трупът е дактилоскопиран, за да се установи дали това е лицето или не?”, попита Савов.

„Друга теория на конспирациите е, че във времето назад братя Галеви са вербувани от братска нам служба, за която може би работят. И тя би желала тези хора да изчезнат от правния мир. Това е просто версия, но тя би могла да обясни изчезването им и проформа търсенето им с тази червена бюлетина. Защото стана ясно, че както и Красимир Каменов-Къро, така и братя Галеви, са търсени толкова години, пък за Къро се знаеше къде е”, коментира той.

По думите на Савов версията за „чуждата служба” се допълва от факта, че свещеник в селото на Христов твърди, че е получавал от него текстови съобщения за всеки празник. „Явно тези хора са имали някакъв комфорт. Били са спокойни и са проявявали тази фриволност да пишат на свещеника. Защото, ако аз съм разследващ, и знам, че свещеникът е техен близък – ще му следя телефона и комуникациите”, добави той.

Според криминалиста за службите на големите държави, които се занимават с противодействието на трансгранчината престъпност, е по-лесно „да си купиш такива хора, вместо да ги гониш по цял свят”. „Без да имаш информатор, няма как да получавате актуални данни какво се случва в подземния свят. Тук говорим за сериозен трансгранчиен картел, за който пренасянето на 5-10 тона дрога, струваща стотици милиони – не е проблем. Целта е да се контролират тези хора, за да не работят други и чрез тях да се получава информация за целия ъндърграунд. Говорим в международен план”, подчерта Савов.

“Присъствието на това лице в България е внесло сериозен шок в някои среди, защото този човек има много информация. Той знае много неща за обстоятелства от преди години, за които ние сега си говорим. Например историята около “Фармация” – Дупница”, даде пример криминалистът. . Той обясни, че братя Галеви са работили с Таки и Къро.

“Играта на дебнене приключи. Изведнъж на някои не му издържаха нервите, скъса си оставката и надали е толкова безразсъден. Но тези неща отключиха това, което върви, ние сме свидетели на мафиотска война”, коментира Савово въпроса дали случващото се в страната провокира разместването в престъпния свят.

Той изключи Пламен Галев да е в България, защото така се излагал на риск.

В „Тази сутрин“ по бТВ пък бившият шеф на отдел „Убийства“ в МВР Ботьо Ботев каза, че братя Галеви не са получавали покровителство по полицията, но имало период, в който са били официално назначени в ГДБОП на база на оценки, че ще бъдат полезни.

„Те не бяха на по-ниско ниво от Къро и Таки. Във времето те са имали контакти с тях”, добави той.

„Има един факт. Починал е човек. Установено е, че Ангел Христов е починал в България. Никой не дава факти или обстоятелства кога е пристигнал в България и как е станало това“, посочи криминалистът.

„Познавам прекалено добре братя Галеви. За тях не е проблем през граница или по друг начин да влязат в България. Имат изключително влияние в региона. Хората ги боготворят. В района на Дупница направиха прекалено много за хората и общината“, добави той.

„Никакъв проблем не е преминаването на границата. Проблемът е друг. При смъртта на Ангел Христов има неща, които будят форма на размисъл“, заяви Ботев.

„Познавам въпросните от времето, когато бяха барети. Напускането им беше след фрапиращ проблем. Напуснаха с много голяма група. Установявайки се организирано в района на Дупница, те подходиха по различен начин. Отнасяха се благосклонно по отношение на всякакви проблеми. Ако идете в Дупница и питате за тях, хората няма да ви кажат нещо лошо“, категоричен е криминалистът.

„Работил съм с тях по два случая. Единият беше за въоръжени грабежи от бандитска група настоящи и бивши полицаи. Бяха извършили убийство при грабеж. Бяха изнесли много оръжия от складовете на дирекцията. Случаят беше опасен, защото хората продължаваха да действат. Мога да кажа, че в благодарение на това, че познавах Галеви, аз потърсих връзка с тях и в района на Кюстендил и Дупница помогнаха за достигане на извършители“, каза още Ботьо Ботев.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране