12.11.2020 | 11:59
Ангелов: Не се самолекувайте, рискувате животи!
Не се презапасявейте с лекарства, не купувайте антибиотици без рецепта, не се самолекувайте

Не се презапасявейте с лекарства, не купувайте антибиотици без рецепта, не се самолекувайте. Това е изключително опасно и ще доведе до тежки последици за българския народ като цяло, защото се образува антибиотична резистентност и ще изправим нашите лекари пред сериозен проблем да няма с какво да лекуват.

Този призив отправи здравният министър проф. Костадин Ангелов на днешния брифинг на МЗ, свързан с епидемията от COVID-19. Той бе категоричен, че на територията на страната има достатъчни количества от всички медикаменти. Вчера пристигнаха и нови дози „Ремдесивир“ и днес ще се разпратят до РЗИ-тата в страната, обясни министърът.

Имаме достатъчни количества антихепаринови препарати, но хората ги изкупиха, защото в итернет виждат всякакви препоръки. Днес по аптеките ще бъдат доставени и достатъчни количества от антитромбоцитни препарати, предназначени за бременни, добави проф. Ангелов.

На българския пазар има и достатъчно количества азитромицин. Това лекарство съществува под различни търговски имена. Допълнително ще бъдат вкарани 60 000 опаковки от български производител, каза още министърът. Който и да е антибиотик не лекува коронавирус, той трябва да се назначи от лекар като част от мерките, в случаите, които имаме опасност от гъбична инфекция в резултат на отслабена имунна система. Започването на антибиотик без причина води до трайни и опасни последици не само за конкретния човек, но и за обществото, подчерта още веднъж проф. Ангелов. Кортикостероидите, приемани по неправилен начин, може да доведат до смърт, подчерта още здравният министър.

В лечебните заведения имаме достатъчни количества медикаменти и предпазни средства. Но е въпрос на логистика и организация да бъдат доставени там, където има нужда.

Същия призив отправи и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той бе категоричен, че по публикации в интернет не се лекува ковид. Нито хидроксихлорокин, нито ремдесивир, нито плазмата са специфични препарати за това заболяване, подчерта няколко пъти доц. Кунчев. Трябва да е пределно ясно на нашите граждани, че предварителното закупуване на всякакви препарати и хранителни добавки по никакъв начин няма да ги предпази.

Министърът даде информация и за заетостта на болничните легла към момента и за новите мерки, въведени с негова заповед от вчера. Заетостта на леглата за неусложнени пациенти е 40%, за интензивни пациенти – 23 процента. В момента тече процес за реорганизация на здравната система. В Благоевград, Габрово, Перник, Разград, Търговище и Шумен е най-големият процент на заети ковид легла.

От началото на епидемията общият брой на заразен медицински персонал е 3 459. В момента активните случаи са 1802, на домашно лечение  са 1672, в болница – 121, в интензивен сектор – 9 медици. 22 починали медицински специалисти, 17 от тях са лекари, 2 са медицински сестри.

Мерките, които се взеха досега показват, че ние успяваме да се справяме успешно с контрола над инфекцията на територията на страната. България е на едно от средните места в ЕС по отношение на заболеваемостта на 14-дневна база. 7-мо място по смъртност, 14-то място по заболеваемост, допълни здравният министър.

Мерките, които взехме вчера, бяха продукт на задълбочен анализ и разговори със всички заинтересовани страни като потърпевши от тези мерки и всички експерти – епидемиолози, инфекционисти, вирусолози. Философията на тези мерки е ограничение, което да доведе до намаляване на заболеваемостта и ефективен контрол на заболяването в страната, добави Ангелов по отношение на решението за зелени коридори за възрастни хора и продължаването на дистанционното обучение за големите класове.

Министърът уточни, че ако времето застудее, сутрин има мъгли и заледяване, коридорите за хора над 65 години ще се изместят в следобедните часове. А за училищата – областните щабове са в непрекъснат контакт с МЗ и МОН и според ситуацията веднага може да се реагира.

Къде стои България на фона на Европа – доц. Ангел Кунчев представи статистиката: В Европа има една единствена страна, която все още е в оранжевата зона – Финландия. Всички останалите са в червено, обяви той и добави, че пандемията поставя рекорди в цялата Европа. В България също нямаме зони извън червената зона.

България е на 14-то място по заболеваемост в Европа и на 7-мо място по смъртност. Това означава, че успяваме да задържим заболеваемост и смъртност около средната за Европа, въпреки че мерките тук са доста по-меки от ограниченията в други държави, коментира главният държавен здравен инспектор.

Кунчев добави, че се увеличава процентът на направените тестове на 100 000 население. Седмичната положителност на тестовете показва едно движение към плато, но още не знаем дали това е устойчива тенденция. Това е единственият показател, по който имаме известно задържане, обясни той.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране