23.06.2016 | 0:01
Антируският фронт се разпада
Санкциите срещу Русия не донесоха никакви резултати на западните страни

Санкциите срещу Русия не донесоха никакви резултати на западните страни, антируският фронт в Европа се разпада пред очите ни, пише в статия по темата немското издание „Шпигел“ (Der Spiegel), цитирано от РИА „Новости“ в сряда (22 юни).

Според вестника Владимир Путин е предприел умел ход миналата седмица, заявявайки че Москва е готова да отмени ответните мерки срещу ЕС, ако бъде отбелязан напредък в мирното разрешаване на кризата в Украйна. По думите на президента за целта, обаче, Евросъюзът трябва да даде гаранции на Русия и да окаже натиск върху Киев.

Думите на руския президент могат да отслабят вярата на Евросъюза в целесъобразността на санкционната политика, още повече, че далеч не всички западни страни споделят антикремълските настроения. И ако Източна Европа поддържа твърдия курс спрямо Москва, то Франция, Германия и Италия отдавна настояват за постепенно смекчаване на санкциите, отбелязва авторът на статията.

Надеждите на Запада за политическо въздействие на санкциите не се оправдаха. Затова европейските лидери са все по-склонни да приемат мисълта, че е по-лесно Москва да бъде принудена към отстъпки чрез известни поощрения, отколкото чрез наказателни мерки, отбелязва изданието.

“Предстоящото удължаване на санкциите на ЕС може да се окаже последно“, пише авторът на статията. Както отбелязват критиците на антируските мерки, Москва не може еднолично да гарантира изпълнението на Минските споразумения, тъй като в процеса е ангажирано и украинското правителство. Някои наблюдатели в Брюксел отбелязват, че Киев е заинтересован от това санкциите да бъдат прилагани възможно най-дълго време, заключава изданието.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране