02.05.2019 | 0:01
„Апартаментгейт“ разтърси и Украйна след изборите
Съпругата на новия президент Зеленски купила евтино жилище в Крим от бизнесмен

Съпругата на новоизбрания украински президент Володимир Зеленски си е купила луксозен апартамент за по-малко от половината пазарна цена от магната Александър Буряк в присъединения от Русия полуостров Крим, сочат данни от имуществена декларация, цитирани от агенциите. Информацията е, че Олена Зеленская е закупила апартамент в жилищния комплекс в Ялта „Император“ през април 2013 г. за 163 900 долара. Цената на квадратен метър е 1263 долара, в същото време минималната цена за жилища е била около 2800 долара на квадратен метър.

Олена Зеленская (40 г.) е сценаристка в студиото „Квартал 95“, което създава сериала „Слуга на народа“, в който съпругът ѝ играе президента на Украйна. Тя купила имота през април 2013 г., една година преди анексирането на полуострова от Русия, сочи декларацията за доходи и имущество, попълнена от съпруга ѝ. През април т.г. този апартамент беше предложен за продажба в агенция за недвижими имоти „Причал-82“ за 790 700 долара, но все още Зеленская е негов собственик, сочат данните. Медиите се позовават на официалните данни за доходите и украинския регистър на недвижимите имоти.

Зеленски (41 г.) е комик и тв звезда без политически опит, който спечели президентските избори на 21 април като личност извън богатия елит, който доминира политиката и бизнеса в Украйна. За това как жената на Зеленски е била в състояние да сключи такава добра сделка, не се съобщава. Нито новоизбраният президент, нито неговата съпруга отговориха на въпросите на журналистите, Буряк отказа да коментира, пише в. „Известия“.

Украинският олигарх Игор Коломойски, който е сочен от медии за „сивия кардинал“ на Зеленски, заяви, че Александър Буряк е имал „сериозни причини“ да сключи подобна сделка, съобщи „Известия“. Според него през 2013 г. банката на Буряк – Брокбизнесбанк, е имала големи финансови проблеми и той имал спешна нужда от пари. Десет месеца след сключването на сделката Националната банка на Украйна обяви Брокбизнесбанк за неплатежоспособна.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране