04.05.2016 | 0:01
Апартаменти-кутийки от 11 квадрата се продават за 10 000 евро в Пловдив
Сиромашките жилища се издават на замазка и вече са продадени на 90%

Апаратаменти-кутийки, в които реалната жилищна площ се свежда до едва 11 кв. м., строят предприемачи в новите луксозни жилищни комплекси. Маломерните апартаменти излизат по-малко от 10 000 евро на замазка и си имат своите клиенти. Въпреки миниатюрните стаи, комплексите вече са разпродадени на между 90 и 100 %, съобщава “Марица”.  В „Оазис 4” например, който ще бъде завършен в кв. „Въстанически” в края на тази година, има едностаен апартамент с площ 29 кв. м. От тях 2,92 се падат на терасата, 2,26 заема санитарният възел, а единствената стая комбинира дневна с трапезария и е с площ 11,16 квадрата. Срещу 9781 евро бъдещите собственици могат да направят интериора по свой избор и да се нанесат на десетия етаж в блока от тухли. В бъдещия „Оазис 6” в кв. „Христо Смирненски” е планирано да има и още по-малко жилище – от 27 кв. м.

Рекордьорът в момента на пазара на имоти в Пловдив е едностаен апартамент от 20 квадрата в кв. „Каменица” 4, който няма нито балкон, нито антре. От входната врата се влиза направо в единствената стая, от която е отцепен ъгъл от две квадрата за баня с тоалетна. Апартаментът е с цена 9500 евро.

Миниатюрните жилища под тепета обаче са далеч от световния рекорд на Рим, където на площада „Сан Игнасио” се намира най-малкият апартамент в света. Той е само 5,5 кв. м, и макар да е 4 пъти по-малък от нашите миньони, струва 5 пъти повече от тях – 50 000 евро. Състои се само от баня и висяща от тавана платформа с едно легло, до което се стига по стълба.

И тук из новите кооперации вече се натъкваме на спални от по 7 квадрата, в които може да влязат мебели само ако са изработени по поръчка, обясниха брокери. Въпреки това всичко се продава. Обикновено клиенти за маломерните жилища са заклети ергени или студенти. На тях им стига една стая, нямат претенции за кухня. Семействата на възпитаниците на тукашните вузове си правят сметката, че ако плащат наем през петте години от следването, ще пръснат същите пари. Хубава боксониера в „Тракия” например в момента може да се наеме средно за около 300 лева месечно. Вместо да пълнят джоба на рентиери, родителите избират да инвестират същата сума в жилище за студента, което след дипломирането му може да се пусне под наем и да продължи да носи доходи.

Ниските лихви на влоговете в банките в момента са повишили търсенето на жилища и покупката става все по- предпочитана инвестиция. Това обаче качи и цените в последните месеци.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране