07.10.2019 | 1:41
Аптекари ще доносничат на МВР за съмнителни клиенти
Дадени са им указанията как да действат при подозрителен случай, ще се оглеждат и за регистрационния номер на колата

Фармацевтите ще информират полицията, ако се усъмнят, че човек купува лекарства не защото е болен, а защото си прави наркотици вкъщи. Информацията между фармацевти и полиция ще се обменя на базата на сключено преди дни споразумение. Анонимността на подателя се гарантира, съобщава БТВ.

В указанията как аптекарите да действат при съмнителен случай има описание на профила на извършителите. Най-често това са лица между 18 и 30-годишна възраст. Купуват много лекарства, съдържащи конкретни съставки. Поведението им е параноично и различно от нормалното. Имат стремеж за бързо напускане на обекта.

Рецептите да производство на наркотици масово се взимат от интернет. Голяма част от необходимите лекарствата се продават свободно, не са по лекарско предписание. В домашни условия след химичната им преработка се правят наркотични вещества не само за собствена употреба, но и за продажба.

„Когато клиент влезе в аптеката и поиска да си купи, например, спиртомер или пък натриев бензоат, или салицилова киселина, фармацевтът веднага разпознава, че този човек или ще си приготвя ракия в домашни условия, или ще слага зелето за Коледа. По същия начин клиентът, като влезе в аптеката и закупува лекарства, които са повече от количеството  за неговото нормално лечение, на фармацевта му светва лампа, че се случва нещо нередно“, обясни Светослав Крумов от Българския фармацевтичен съюз.

Фармацевтите ще събират информация, която може да помогне за идентифицирането на евентуалните извършители.

Описание на самия човек – пол, възраст, облекло, ако има татуировки, брада, характерна походка или говор. Аптекарите ще се оглеждат и за регистрационния номер на колата, с която се придвижва човекът. Ще имат грижата да запазват и записите от камери за видеонаблюдение.

Аптеките ще събират и предават информацията по определен ред и при запазване на анонимността им. Дейността няма да е задължителна, а ще се върши доброволно.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране