31.08.2018 | 18:40
Арабаджиеви управляват близо 15 000 легла
Началото е съдружие с мултаците в захарния комбинат "Кристал"

Удареният в акция на спецпрокуратурата днес Ветко Арабаджиев е сред най-големите български хотелиери, като по неофициална информация управлява близо 15 000 легла. Човекът, работил в счетоводството на пловдивския месокомбинат преди 10 ноември, е смятан дори за №1 в туризма.

Последната придобивка на династията Арабаджиеви бе столичният хотел „Кемпински-Зографски“, известен като „Японския“, купен през 2014 г. от наследниците на Иван Зографски за около 50 милиона евро. Скоро от японския облик не остана и следа, а реновирането бе извършено според вкуса и представите за интериор и екстериор на съпругата на Арабаджиев – Маринела, чието име оттогава носи и хотелът. А тя го и управлява.

„Виктория груп“ на 62-годишния Арабаджиев държи четири туристически обекта в Слънчев бряг – „Виктория палас“ с 950 легла, „Чайка бийч“, „Аркадия“ и „Метропол“. Негов е и курортът „Елените“ – четири хотела и вилно селище, както и петзвездният хотел „Пампорово“ и хотел „Марица“ в Пловдив.

„Виктория груп ВМ“, купувач на Японския, пък е собственост на сейшелската офшорка „Лавана тур“. Седалището на компанията е на бул. „Княгина Мария Луиза“ 8 в Пловдив, където са регистрирани и други фирми на Ветко Арабаджиев, сред които „Виктория еър“, „Любимец агро“, „Красива Марица“ (създадена с идеята Марица да стане плавателна река).

Де юре обаче почти всичките му притежания са собственост на офшорки, регистрирани на различни места по света, разкриха медии преди няколко години. А изданието АгроПловдив съобщи, че „Виктория груп корпорейшън“, под чиято шапка са повечето фирми на Арабаджиев, е отчела за 2011 г. текуща печалба от … 8000 лева при активи за близо 82 милиона лева.

Бизнес историята на Ветко Кузмов Арабаджиев започва със съдружието му с „Мултигруп“ на Илия Павлов в пловдивския „Захарен комбинат-Кристал“, като по-късно става изцяло собственик. Към днешна дата един от по-известните му съдружници е Николай Банев, в дружество за самолетни превози.

Освен с хотелите, светските изяви и показното лустро, Арабаджиев е известен и със супер скъпия си автомобилен парк – „Ролс Ройс Фантом“, правен по поръчка, бентли, „Майбах“, „Мерцедес SLR Макларън“, а една от придобивките му, шумно разтръбени от медии преди време, беше мазерати за над 600 000 евро.

Ветко и Маринела имат общо четири деца – Златимира и Владимир, които са от първия брак на Ветко Арабаджиев, Александра, дъщеря от първия брак на Маринела, и Вълчо. Арабаджиеви подариха на сина си Вълчо послучай дипломирането му „Астън Мартин“, 572 конски сили.

Вълчо Арабаджиев е сред задържаните десетина души при акцията на спецпрокуратурата.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране