28.01.2019 | 12:32
Арестите на Цветанов, за които България плати 1,8 млн. лева
Бившият вътрешен министър твърди, че защитавал България

Показаните арести през 2010 г. на хора от високите етажи на властта и фигури от ъндърграунда в крайна сметка приключиха с оправдателни присъди за тях и осъдителни за държавата ни, която трябва да им плати 1 млн. и 800 хил. лв., припомни bTV в поредицата „На 180 градуса“.

Става дума за операциите с гръмки имена, като „Килърите“, „Октопод“, „Наглите“, „Захарно петле“, „Медузите“, „Дупетата“ и др. В предаването на 27 януари участва председателят на ПГ на ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов, който коментира арестите и допуснатите от държавата грешки.


Г-н Цветанов, как ви звучи сумата 1 800 000 лв.?

– Сериозна сума.

– Чувствате ли някаква персонална вина за тези присъди?

– За всяка една реализация има координирани действия между институциите, които имат отношение, както към реализацията, така и към гледането на мерките за постоянно задържане след това. Да, действително може би са допуснати и слабости, след като са допуснати тези осъдителни присъди. Но мога да заявя категорично днес и във всяко следващо предаване, което пожелаете, че правоохранителната система работеше много ефективно, точно в този период, който цитирате, в който съм бил вътрешен министър.

– Допуснахте ли грешка с ареста на Алексей Петров?

– Вижте, от дистанцията на времето, може би да. Но мога да кажа, че от събраните доказателства към онзи момент и всичко това, което правиха колегите, защото министърът на вътрешните работи не може да се намесва, а той няма и отношение по събирането на доказателствата. Но аз единственото, което съм давал като възможност, е политическа воля за борба с престъпността и да няма хора, които да се чувстват защитени.

Съдът е този, който решава дали едно лице е виновно или не. Така че, от тази гледна точка, не очаквайте някакъв различен коментар от това, което се е произнесъл българският съд. Това е една от грешките, които правех и които не смятам да допускам отново.

– С днешна дата вие бихте ли повторили думите си от 2010 г., че при Цонев, Сантиров И Попов „очевидно става дума за вече изградена схема за решено дело в предварително определена посока“?

– Разбира се, че не. Но в никакъв случай не бих възпрепятствал всяко едно разследване за всеки един сигнал.

– Давайки зелена светлина да се правят тези разследвания, били ли сте подвеждан в някои от знаковите акции срещу организираната престъпност?

– Не, не, не. И мога да ви кажа, че и до ден днешен тези хора, които са били жертви на престъпността ме подкрепят за всичко това, което правя. Съвсем случайно на едно посещение, на което бях, дойде съпругата на адвоката Лупов (търновският адвокат Петър Лупов, убит от „Килърите“ през 2009 г. – б.р.). Със сълзи на очи тя каза, че е искала много пъти да намери повод да ме поздрави за това, което направихме тогава в системата на МВР и задържахме извършителите на убийството на нейния съпруг.

– Ще се съгласите, че това е част от задълженията, от рутинната работа – МВР да разкрива престъпления.

– Естествено. И това сме правили.

– Кой измисляше имената на акциите?

– В някои от случаите и аз съм допринесъл.

– За акцията „Медузите“, вие ли допринесохте?

– Не бих могъл точно в детайли сега, трябва много назад да се върна.

– Бихте ли нарекли отново арестуваните тогава, сред които и Борислав Гуцанов, „конкретни лица, които са злоупотребявали с парите на българския и европейския данъкоплатец“?

– Всичко зависи от това какви са доказателствата. Но това, което извлякох като поука е, че не трябва да се произнасяш толкова категорично, докато съдът не се произнесе на последна инстанция.

– Вярвате в българския съд.

– Разбира се.

– Ще се съгласите с решението, че Пламен Стоянов е невинен гражданин, също като вас?

– Припомнете ми само кой е Пламен Стоянов?

– Човекът, който вие наричахте в публичното пространство Големия Дамбовец. Само че Пламен Стоянов, наречен от Вас Големия Дамбовец, е невинен гражданин като мен и вас.

– Разбира се, всеки е невинен, след като съдът не е казал обратното.

– Само че неговите деца за разлика от нашите, са виждали насочени автомати срещу себе си. Като баща как го преценявате това?

– Не участвам в планирането на операциите и когато се предприемат подобни действия всичко е, за да няма инциденти и да не се допуснат жертви.

– Може ли да наречете жертви деца, които години наред са терапевтирани, за да преживеят травмите, а други са били изпратени в чужбина след това, което са преживели?

– Аз веднага ще ви върна на това, което ви казах преди малко за адвоката Лупов, който след като е бил убит, след като държавата е била неспособна да противодейства, да задържи тези лица, децата са изведени извън държавата. Ето, държавата действа срещу престъпност, която в съда се оказва, че не е престъпност, и децата на тези хора: едните заминават в чужбина, другите дълго време ходят на психолог. – Това, което мога да кажа е, че трябва да има повече операции, които да бъдат с необходимите доказателства, за да може да има повече осъдителни присъди.

– Дължите ли извинение на някого?

– Дължа извинение на всеки, който под една или друга форма са се почувствали засегнати. И по-добре да се извиниш.

– Хората, които са осъдили България, посочват Вас като причина ние, данъкоплатците, да им плащаме.

– Това е най-доброто като защитна теза.

– Как ще ни мотивирате, че не плащаме тези милион и осемстотин хиляди заради вашия висок рейтинг тогава?

– Не. Мога да кажа, че това, което данъкоплатецът е платил в този период, сме защитили националната сигурност и сме създали респект за тези престъпни групи, които сме задържали. Аз разбирам, че журналистическият интерес е силен, но нека все пак да минем и на страната и на жертвите, и на това, което се е случило, с тези групи, които бяха неутрализирани. Само да ви кажа, няма да споменавам име. Но точно от тези лица, за които в момента говорим, знаете ли жертви какво са споделяли пред мен. За голямо съжаление нямат смелостта да го кажат пред вас, да го кажат пред българските институции. И тези хора в момента живеят и където ме виждат ме поздравяват. Но казват, че не могат да намерят тази смелост, за да го кажат. Аз съм защитавал тях. И съм защитавал България, защитавал съм всички тези, които са плащали данъци на българската държава. Казвам го това доста развълнуван. Съжалявам

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране