17.07.2019 | 13:29
Арестуваният хакер се казва Кристиян, на 20 години е
Младият специалист бил поканен да работи да правителството, но отказал

20-годишният компютърен специалист, арестуван във връзка с кибератака срещу системите на Националната агенция за приходите, и преди е атакувал държавни институции. Още като ученик през 2017 г., задържаният е пробил защитата на сайта на Министерството на образованието и науката.

Случаят тогава придоби и медийна публичност, като даже от ведомството поканиха младежа да участва в процедурите по опазване и съхранение на информацията.

Към момента хакерът на име Кристиян работи в голяма столична фирма, която се занимава с тестване на безопасността на компютърни системи. Няма криминално досие.

Продължава изясняването на подробности около атаката срещу НАП, включително дали зад нея стои цял екип от хакери и дали им е помогнал вътрешен човек. Днес в Министерския съвет премиерът Бойко Борисов подчерта, че имаме уникални вълшебници в IT сферата и заяви, че иска хакерите да работят за държавата. Най-вероятно премиерът също ще се срещне с хакера.

Според пловдивския сайт „Трафикнюз“ младежът е бил ученик в Търговската гимназия, когато при негов проект, бе решил да пробва дали в защитата на сайта на МОН има пропуски в сигурността. Той показа как може да се извлекат лични данни – ЕГН-та , имена, разплащателни документи, банкови сметки и други. Изданието публикува и негова снимка.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране