14.01.2015 | 7:44
Арестуваният у нас терорист израснал с братята Куаши
Фриц Жоашен поддържал комуникация с по-малкия от парижките касапи

Задържаният на границата с Турция французин Фриц Жоли Жоашен е израснал с терористите Шариф и Саид Куаши, които избиха 12 души в редакцията на „Шерли ебдо” в Париж. Това стана ясно вчера по време на заседание на Хасковския окръжен съд, който гледа мярката за неотклонение на чужденеца.

По закон съдът трябва да определи дали лицето ще остане в ареста докато трае процедурата по екстрадирането му. Според заповедта за арест, подписана от прокурор към Главния съд в Париж, френските спецслужби са засекли няколко контакта между Жоасен и единия от двамата братя Куаши. Контактите са били в края на декември миналата година, преди Жоасен да напусне Франция.

Това е станало на 31 декември. Естеството на тези контакти не бе конкретизирано, разясни и преводачът Маргарита Въчева, която изчете в оригинал заповедта на задържания. Въпреки това незабавно след прочитането на документа Жоашен високо каза, че не е съгласен с описаното, и продължи: „Мисля, че правосъдието не се основава на приятелство.

Приятелите от детинство си остават приятелите могат да правят каквото си искат. Ако аз исках да участвам в терористичен акт, щях да остана и участвам, а аз си тръгнах”, заяви чужденецът пред хасковските магистрати. Жоашен отново обясни, че заедно със своя приятелка отивал на 10-дневна екскурзия в Истанбул. Заминал на 31-ви с директна автобусна линия Париж- Истанбул. Не е участвал в никакви атентати или подготовката им. Задържаният обаче не каза нито дума, с която да се разграничи от стореното от „приятеля” му.

Според адвоката му Ради Радев Жоашен е бил силно религиозен и признал, че ходил многократно в Близкия изток, включително и на специално поклонение в родното място на пророка Мохамед – град Мека. Екскурзията му от 31.12 – 01.01 била с подобна цел.

Предвид тези обстоятелства и възможността задържаният да напусне границата на ЕС и да се укрие от правосъдието, съдия Мария Петева уважи искането на прокурор Дарина Славова да постанови постоянна мярка „задържане под стража”. С исканата мярка се съгласи дори и защитникът на задържания. Адвокат Радев обаче поиска клиентът му да получи преведени всички материали по делото.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране