06.06.2016 | 0:01
Арктически лед на 100 000 години е на път да се стопи
Това ще доведе до покачване на глобалните температури с 0,6 градуса само за пет години
Професор от Кеймбридж твърди, че още тази или следващата година морският лед в Арктика може да се стопи, което не се е случвало повече от 100 000 години. Данни от американския Национален център по снеговете и ледовете показват, че на 1 юни тази година морският лед е бил само 11,1 милиона квадратни километра. За последните 30 години средната стойност е била 12,7 милиона квадратни километра.

Разликата от повече от 1,5 милиона квадратни километра е приблизително шест пъти колкото територията на Великобритания, съобщи в. “Индипендънт”. “Прогнозата ми е, че арктическият лед може да изчезне, т.е. да покрива площ, по-малка от 1 милион квадратни километра, към септември тази година”, каза проф. Питър Уодамс от университета в Кеймбридж.

Той смята, че дори и ледът да не изчезне напълно, много е вероятно тази година стойностите да са рекордно ниски и е убеден, че ще има по-малко от 3,4 милиона квадратни километра. Това ще означава, че няма да има лед в централната част на Арктика и на Северния полюс. Ледът ще се запази само сред многобройните острови по северното крайбрежие на Канада.

Топенето на арктическия лед ще доведе до покачване на глобалните температури с 0,6 градуса само за пет години. Според друг водещ климатолог, д-р Глийк, дори и проф. Уодамс да не е прав в прогнозата си за толкова скорошно топене на ледовете, предупрежденията му за покачващите се температури в района са верни и “изключително обезпокоителни”.

Друг климатолог, проф. Дженифър Франсис от университета Рътгърс мисли, че ледовете в Арктика могат да се стопят в такъв мащаб чак някъде между 2030 г. и 2050 г.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране