23.04.2016 | 0:01
Асланов: Променят Изборния кодекс заради Слави Трифонов
Задължителното гласуване отменя едно основно право – правото на глас
Юрий Асланов

Повечето дивотии в поправките в Изборния кодекс бяха внесени от ПФ. Как ще спреш публикации в социалните медии? Те не са медии. Има сайтове, които са с неясен собственик. Щяха да се публикуват фалшиви изследвания. Това заяви в „Още от деня” социологът Юлий Павлов.

Задължителното гласуване отменя едно основно право – правото на глас. С поправките в Избирателния кодекс Конституцията е нарушена, заяви социологът Юрий Асланов. След приемането на задължителното гласуване ни проглушиха ушите, че целта е да се вдигне активността. Хем искат да се вдигне активността, хем ограничават българите в чужбина да гласуват. Това са клинични случаи, категоричен е Павлов.

Казват ни: „Ела да гласуваш, но ще броим гласа ти, ако ни хареса”, коментира той предложението да има текст „Не подкрепям никого”.  Държавите със задължителното гласуване са малко. Те стават все по-малко. Гърция отдавна отмени санкциите. Белгия преди 3 години също се отказа от тях, продължи Павлов.

Този стахановски труд в парламента е от страх. Страх от референдума на Слави Трифонов, предположи Юри Асланов. Парламентарните избори винаги повишават активността, докато при референдума това не е така.

Веднъж казват референдумът трябва да бъде съчетан с национални избори, после казват, че не трябва. Те не знаят какво искат. Опитват се да се впишат във Венецианската конвенция, възмущава се Павлов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране