16.01.2015 | 8:26
Автомобили и жилища за милиони в Комисията за финансов надзор
Имотното състояние на ръководството на регулатора е повече от добро

Председателят на  Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев натрупа не малко черни точки сред обществото, а и сред депутатите, най-вече сред тези на Реформаторския блок. Причината – кризата с КТБ и въпросителните дали КФН също я е проспала. От вчера Мавродиев е в дъното и на друга дискусия, провокирана от глобата, която КФН наложи на „Икономедиа“, включително за това, че вестниците й не искат да издадат източниците си. В резултат коалиционният партньор на ГЕРБ РБ отново призова за оставка и обвини Мавродиев в изпълнения на поръчки.

Паралелно Сметната палата публикува имотните декларации на хората, заемащи висши държавни длъжности. Решихме да проверим какво са декларирали като собственост за 2013 г. шефовете в КФН.

Стоян Мавродиев е подал до Палатата само уведомление, което ще рече, че няма промяна в имущественото му състояние спрямо предходната година. В декларацията му за 2012 г. шефът на финансовия надзор не е описал никакви имоти. Няма апартаменти, къщи, земи, няма дори личен автомобил.

Има обаче две кредитни карти, едната в евро, другата в левове. Общият им лимит е 117 350 лв. Мавродиев държи пари и на депозит в банка. Влоговете му са два и са на обща стойност 41 761 лв. Като източник на тези спестявания е посочил „заплата“.

Зам.-председателят на КФН с ресор „Застрахователен ресор“ – Ралица Агайн притежава четири апартамента и гаражи. Последният е закупен през 2012 г. съвместно със съпруга й.  Агайн има 1/2 от него. Става въпрос за апартамент с тераса и два гаража с площ от 758 кв. м. Жилището е купено  за 2 487 816 лв.

Владимир Савов, заместникът на Мавродиев, който отговаря за надзора на инвестиционната дейност, може да се похвали с цели осем имота – апартамент и две паркоместа в София, два апартамента във Варна, още един в Разлог и един в Москва. Всички са придобити в периода 2002 г. – 2008 г. Жилището в руската столица е купено през 2005 г. за 495 000 лв.

Съпругата на Савов кара „Кадилак“, купен през 2011 г. за 100 000 лв. Юлия Савова се води едноличен собственик на луксозния автомобил.

Семейството има още: 37 000 лв. налични и 104 000 лв. в банки на името на Савов. Пак той има да си взема и пари, които е дал назаем, на обща стойност 67 000 лв. Все пак зам.-председателят на КФН има лизинг и две ипотеки за общо 449 100 лв.

Савов има и акции в „Тексим Банк“, „Доверие“ ОХ, и БХК, както и дялове в „ЮН Дизайн“ ООД, а жена му – в „Арт галерия Париж-Москва“ ООД.

Зам-шефът на КФН Ангел Джалъзов, който отговаря за осигурителния надзор, е доста по-скромен от колегите си, почти като началника си. Също като Мавродиев, той няма жилище. Притежава само един „Мерцедес“, модел от 1994 г., който е закупил за 5000 лв. през 2013 г. с пари от заплати и спестявания.

Джалъзов има налични 14 000 лв., още 32 000 лв. в банка, както и две кредитни карти с общ лимит от 20 000 лв. Има и дялове – в „БГ Лайф“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране