01.02.2015 | 10:32
Аз съм аватар, който изнесе всичко на плещите си
Бареков сравни „България без цензура” със СИРИЗА

Дали проектът ББЦ, заченат като тв шоу, приключи като шоу, има ли непорочно зачатие в българската политика и кой е аватар. За това си говориха Николай Бареков и водещата Люба Кулезич в студиото на “На светло” по Нова тв.

“Аз от близо 5 месеца съм европейски депутат, последните 3 месеца почти не живея в България. Прибирам се много рядко. На практика съм емигрант. Не съм особено желан нито тук на политическата сцена, нито медийно. Ние сме в една центрофуга”, определи сегашния си статут Бареков.

След като изреди имената, които са се отрекли от него – Росен Петров, Любен Дилов-син, Нешка Робева, водещата го попита той тях ли е опитал да употреби, или те него.  “Никого не съм употребявал. Единствената лъжа, която беше изречена по мой адрес и по адрес на ББЦ, е, че някой от нас или от високите етажи на тази партия е предал своите избиратели”, отговори Бареков.

Той нарече ББЦ “българската “Сириза”, но гръцката партия имала шанса да бъде в опозиция, а те били били систематично унищожавани.

На извечния въпрос кой е неговият политически баща – Цветан Василев, Делян Пеевски или Христо Ковачки, той отговори, че не е нито един от тях, а го е създала амбицията му да участва в политическия живот.

Той даде пример с 250-те хиляди грласа на евроизборите за ББЦ и че е невъзможно те да бъдат купени, или заченати на тъмно в някоя банка или някоя медийна кошница.

От тримата обаче той насочи вниманието най-вече към Христо Ковачки, към който се обърнал миналото лято за помощ в тежък период, в който самият Бареков бил “разнасян като парцалив вестник”. Бизнесменът първо казал, че не се интересува да се включва в политическия живот, но не удържал на думата си и претопил ББЦ в “Лидер”. Бившият журналист поясни, че е имало и финансова страна на помощта, но насочи вниманието към това, че за пръв път олигарх си има парламентарна група. Той предупреди БСП и ГЕРБ, че това не е добре и за тях.

“Това беше фундаментална кадрова политическа грешка, която извърших аз. Ние бяхме ракета носител, мен ме използваха като един аватар да понеса всичко това на плещите си. След това всички тия хора в парламента да се подиграят с това”, разкая се Бареков.

Той каза още, че в момента е направил “не една, а няколко крачки назад”, защото не е желан и нямайки процентите и доверието, които му трябват, не може да изпълни собствената си програма. Критиките от страна на Нешка Робева пък не възприемчал като атака, а като майчинска грижа.

“Ти продължаваш да си патетичен и не съвсем открит. Нищо майчинско няма в г-жа Робева и вашите отношения! Това са политически сметки”, контрира го водещата.

На което Бареков каза, че г-жа Робева е била съвсем безкористна. Тя получавала “съвсем минимален хонорар” само за спектакъла, който направила, посветен на ББЦ и февруарските процеси.

“Трогната съм от тази бекористност”, отбеляза Люба Кулезич. Той обясни голямото стичане на хора към него, когато е бил на върха, не с наличието на пари, а с това, че всеки искал да участва в нещо голямо и в еуфорията, както и че разчитали да получат някаква власт.

После ББЦ била унищожена за един месец и цялата тази клиентела се върнала към Реформаторския блок, за който станало ясно, че “ще бъде отглеждан”. “Аз съм много опърничав човек и не се поддавам на дресировка. Аз съм с много силно развито чувство за самосъхранение, но имам и високо его. Не бих позволил някой да ме води за носа”, обясни генезиса на неволите си евродепутатът.

Относно Цветан Василев той напомни, че ТВ7 още не си е платила сметката на “Ноу фрейм медиа”. С Пеевски пък не се е чувал от цяла година, от деня, в който пак е гостувал при Кулезич. “През последните година-две Делян Пеевски преживя доста трудни моменти в своята биография, но така е преценил – че не трябва да се вижда с определени политици”, поясни историята на невиждането и нечуването Бареков.

Той обаче напомни, че примерно и с Бойко Борисов не се е виждал скоро.

За една от причините да е в сегашното си състояние, той изтъкна и че нито една голяма партия не би простила т. нар. Костинбродска афера. Как е получил информацията за нея, никого не го интересувало, но той си направил журналистическо разследване, имал два независими източника и видял, че информацията е истинска.

– Остава ти да убедиш че си участвал напълно безвъзмездно – отбеляза водещата.

–  Абсолютно безвъзмездно аз съм участвал в това предаване. Никой не ми е предлагал нищо в замяна – нито власт, нито облаги – отговори ѝ новият политик.

Накрая водещта го попита: “Защо толква бързо стана непотребен?”

Бареков каза, че е търсил обяснения и “от други умни хора”. Причините са следните: “Изскочихме извън рамките, станахме антисистемни, заплашихме статуквото. Може би нямаше да има в наше лице прогнозируем коалиционен партньор. Реформаторският блок се оказаха също опитомени.”

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране