Някак си не ме напуска усещането, че Алековият герой управлява България вече 34 години. Още от Желю и Желювица, които ни правеха за смях пред света. Днес е още по-фрапиращо. Бай Ганьо – Жирафа Гаргамел, вика, че не искал да сяда на една маса с Лавров, щот оня не бил с евроатлантически ценности. Все едно чистачката на входа да уведоми банкерите, че няма да сяда на една маса с тях, защото не са на нейния акъл. В случая Лавров е джентълмен и то доказан. Ако беше някой нашенски Бай Ганьо, щеше направо да й рекне на Гаргамелката, че тъкмо ще си спести хапчетата срещу повдигане, които в противен случай щеше да му се наложи да взема.

Гледам и днес други Бай Ганьовци се овъртолили като мумии в бели чаршафи и се правят на аристокрация. Ма то каква аристокрация – я от Перник, я от Драгоман, я от Полски Тръмбеш и Горно Нанадолнище. Общо взето и образованието им такова, защото иначе щеше да им просветне, че едновремешните тамплиери таквиз като тях са ги разпаряли, за да си топлят краката. Или по-добросърдечните са ги проскали в калта, за да минат по тях и да не си калят ботушите. Белите чаршафи /и то в някои от случаите със съмнителна белота и чистота/ просто ги карат да изглеждат като избягала група от отделението по циклофрения към местната психиатрия. Наличието пък на жени забавлява всички, поне малко запознати с историята. Защото единствените жени около тамплиерите са били шафрантиите, макар и принципно да са се обричали на безбрачие. Ама ние си имаме Бай Ганьовки – тамплпиерки.

И рицари и рицарки, разбира се. То, рицарите принципно ги изобразяват на кон. На бас, че всеки втори Бай Ганьовски тамплиер тук би скършил гръбнака на който и да е рицарски кон, ама да не издребняваме, и аз не съм фиданка, но пък и не се развявам по бял чаршаф и с меч, да отбележа! Само да отбележа, че на тия с мечлетата /не искам да изпадам във фройдистки размисли какви комплекси избиват/, ако им шибна два шамара, ще изцапат чаршафите!

В правителството Бай Ганьо е във вихъра си. Куролация на алангро, значи, да знаете! Докато не сте видели Просто Киро и Главната Мутра да си говорят, нищо не сте разбрали от цървулщина и какво е искал да каже лирическия герой на Алеко.

Ма, да си кажем правичката, всички са маскари. И тамплиери, разбира се. Тук таме и по някой рицар и рицарка с цървул и бял чаршаф.

Бе я по-добре да си остана плебс, че като гледам рицарите, като цар Калоян ми идва да взема едно дърво…..

Елена Гунчева-Гривова,  Фейсбук