10.03.2015 | 19:08
Бакалов може да стане шеф на военното разузнаване
Той ще бъде вторият цивилен шеф в историята на българското военно разузнаване

Дългогодишният депутат от СДС Йордан Бакалов ще бъде новият шеф на военното разузнаване, съобщи Mediapool, позовавайки се на източници в Министерския съвет.

Бакалов, който бе служебен вътрешен министър в кабинета на Георги Близнашки, ще замести на поста Веселин Иванов, който бе уволнен преди ден от военния министър Николай Ненчев. Йордан Бакалов дълги години следеше специалните служби от парламента. Той ще бъде вторият цивилен шеф в историята на българското военно разузнаване.

Името на Бакалов е било обсъждано, но не било взето решение. Имало няколко кандидатури за поста. Основен проблем пред бившият вътрешен министър било проучването му за достъп до класифицирана информация. За директор на военното разузнаване му трябва достъп до ниво „TOP SECRET“, което изисква проучване от около 3 месеца.

Като вътрешен министър Бакалов е имал достъп до класифицирана информация, но той го получил като член на Министерския съвет. Затова тепърва трябва да бъде проучван отново. Също така в проектозакона за военното разузнаване, който се очаква да бъде внесен утре в парламента е записано, че директорът на службата е военен. Това разбира се може да бъде променено между двете четения.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране