26.03.2015 | 10:22
Българи в епицентъра на наводненията в Чили
Нашенците качват клипове от бедтсвието във Facebook, казват, че всичко е наред

Трима българи се оказаха преки свидетели на големите наводнения в Чили. Иван Додуров, Христо Илиев и Димитър Христов се намират в пустинята Атакама в северната част на страната, става ясно от Facebook страницата на Иван.

Под клиповете, които е качил, Иван коментира ситуацията със свои приятели и изглежда няма никакви притеснения.  „Ванка, слагай плавниците и им покажи как се плува в лясковски стил“, съветва го с чувство за хумор негов приятел.

Под друг клип на въпроса „Как сте?“ Иван отговаря: „Засега сме добре, ама иначе е бедствено положение при нас. Заредихме с храна, въпреки че и магазините са наводнени“.

Поройни дъждове от вторник насам предизвикаха наводнения в района на Атакама, северната част на Чили. Блокирани са пътища, а електрозахранването на много места е прекъснато. Трима българи се оказаха преки свидетели на големите наводнения.

Бедстващите български граждани не са информирали нашето Министерство на външните работи за проблеми. В тази ситуация дипломатическото ведомоство тепърва проверява случая. Най-близко посолство, акредитирано и за Чили, е в столицата на Аржентина Буенос Айрес, а в Чили има двама почитни консули на република България. Ситуационният център на МВнР е в контакт както с посолството в Буенос Айрес, така и с консулите в очакване на повече информация.

Необичайните порои за този сух пустинен район накараха правителството на Чили да обяви бедствено положение. Съобщава се за десетки пострадали и няколко разрушени сгради. По думи на президента, между 6 и 10 души са в неизвестност след бедствието. Над 26 00 домакинства са без ток.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране