23.03.2019 | 17:25
Българите са ядосани и са готови да дадат властта на нов политически играч
Сред българските магистрати също така е много разпространено да имат по много апартаменти

Проф. Михаил Константинов в обзора на деня „Това е България“ на Радио „Фокус“

Водещ: Приятелски огън, активно вътрешнопартийно мероприятие на ГЕРБ или тактическо мероприятие на политически опоненти, или пък реакция срещу прекаляване и преяждане с власт е „Апартаментгейт“? Въпросът задавам към проф. Михаил Константинов. Най-напред като математик как оценявате голямата разлика в цените на апартаментите при купуването им и реалните пазарни оценки?
Михаил Константинов: Разликата е приятна. Не може да се спори. Но не забравяйте, че този скандал в течение на деня силно нарасна и в момента се оказва, че ръководствата на големите партии са пълни с хора, които са купили апартаменти на ниски цени. Не искам да споменавам конкретни хора, но просто последната информация, която изтича, е, че грубо казано – невинни няма. А нещо повече – оказва се, че и – да кажем банкери, които иначе са богати хора и т.н., и те са си купували много евтини жилища.
Водещ: Обаче не кои да са банкери – нека и тук да отворим скобата.
Михаил Константинов: Искам да кажа, че нашите политици забравиха, че има нещо, което се нарича Имотен регистър, и нещо, което се нарича декларации за имущество на властта, до които има публичен достъп. И всеки, който не го мързи, може да разрови тези декларации и Имотния регистър, за да види кой политик с какво се е сдобил. Между това чувам още нещо, което се случи все момент. И аз се учудвам, че още не е станало. Не знам, дали си спомняте, преди няколко години имаше една кандидатка за конституционна съдийка, която много набързо я отказаха от това нещо, като не й дадоха да произнесе клетва, когато трябваше да стъпи в длъжност. Тя се оказа, че има двайсет и няколко апартамента. Сред българските магистрати също така е много разпространено да имат по много апартаменти, което не казвам, че е незаконно, разбира се, но не предизвиква добри чувства. И аз очаквам да започне ровене в имотните декларации на висшите магистрати. Което означава, че българската политическа, пък и бих казал юридическа класа, много активно започва да реже целия клон, на който стои. Допреди известно време имаше нещо като неписан закон да не си разкриват кирливи ризи една на друга политическите сили за неща, в които всички те са участвали. В момента това изглежда е забравено. И с някакво настървение действително се хвърлят информации в двете посоки за неща, които не правят никак добро впечатление на електоратите им.
Водещ: Г-н Константинов, но съгласете се, при цена над 1 600 000 лева да си купиш жилище за 400 000 лева – 4 пъти е по-ниска. Това нормално е?
Михаил Константинов: Да, това е, както вие казахте.
Водещ: 4 пъти по ниска – вие сте математик, но това е и елементарна аритметика може да го пресметне.
Михаил Константинов: Става въпрос за нещо, което е в пъти по-евтино.
Водещ: 4 – не 1, не 2 – 4 пъти.
Михаил Константинов: Да. Точно същата информация за 4 пъти по-евтино жилище са си купили и партийни функционери от БСП. Пуснете сайтовете да видите – появиха се такива информации за сегашни и бивши кадри на БСП. Става въпрос за явление, което, за съжаление, масово е било, и което – аз ще ви кажа, какво е ставало – те са работили с данъчни оценки, защото не може да търгувате с недвижими имоти под данъчната оценка. И всички са писали данъчните оценки. Тук причините могат да бъдат две. Естествено, много повече, но аз ще кажа 2 от тях. Първото е – пишете данъчната оценка, за да спестите държавната такса, която трябва да платите и съответно данъците, които дължите върху жилището. Което означава, че цената е доплатена – това е единият вариант. Другият вариант е, че всъщност е получен подарък от фирмата производител с конкретни благоуслуги. И двете хипотези не са лицеприятни. Аз очаквам съвсем скоро време т.нар. правоохранителни органи да се произнесат, но от сега може да се каже, че тези сделки ще се окажат в рамките на закона. Силно неморални и в рамките на закона. Това е, което ще се случи. И това засяга политическата класа, а скоро време ще бъде ударена и юридическата. Това е, което ще се случи в момента, което, разбира се, може да се окаже в полза на някакви трети политически сили, които в момента стоят някъде отзад.
Водещ: Така озаглавих темата на нашата среща – „Приятелски огън, активно вътрешнопартийно мероприятие на ГЕРБ, тактическо мероприятие на политически опоненти или реакция срещу ояждане с власт, сиреч с апартаменти“. Какво от всички е „Апартаментгейт“?
Михаил Константинов: Всички е възможно да са налице. Но всъщност вижте, отново да кажем – не става въпрос за секретна информация. Информацията я има в Имотния регистър и в декларациите. Тези факти се намират там. Вие виждате, че в момента не се говори само по тези въпроси, а навсякъде се публикуват имотните декларации и договорите за покупко-продажба. Има ги самите договори, като са заличени лични данни. Така че тази информация е публична. Но защо и как в момента се наблегна върху нея – ясно е, връзката с предстоящите избори е очевидна. Но аз пък мисля нещо друго – тя прекалено рано изгърмя, защото до изборите има малко повече от 2 месеца. А по системата ни, че всеки скандал в България затихва до няколко дни, по-ефективно щеше да бъде, ако го бяха издумкали това нещо седмица преди изборите или две седмици. А сега има опасност това да затихне.
Водещ: Може би тези залпове от „Апартаментгейт“ са само началото, може би има и други нови неща, които ще бъдат извадени?
Михаил Константинов: Може, да. Вижте, българската политическа класа трябва да свикне с мисълта, че не е недосегаема. Данните за имотите са публични – още веднъж ще го повторя. Всеки, който не го мързи, може да седне на компютъра и с 3 кликвания на мишката да получи тези данни, за които се говори. Така че – отново да кажем – би трябвало светкавично да има произнасяне по законността на тези сделки, които ще се окажат вероятно законни, и ще остане много лошото чувство, че всъщност става въпрос за неморални деяния. Това е, което ще се окаже.
Водещ: Премиерът Бойко Борисов от Брюксел се закани да се разнищи и да се разгледа в партията му именно моралната страна.
Михаил Константинов: Да. Това е разбираемо, защото това нанася тежък удар на партията в навечерието на изборите. В крайна сметка нека да припомня, че нещата са все пак в ръцете на суверена на тази държава. Суверенът на тази държава се нарича български народ. На 26-и май този народ ще има законно право да гласува и да каже какво мисли по тези въпроси със своя глас, както е в демократичните държави. Така че предстои да видим, какъв ще бъде ефектът от тези неща. А също така предстои да видим, дали няма още нещо.
Водещ: Проф. Константинов, този „Апартаментгейт“ дали само едната справедливост гони, или прикрива и нещо друго? Дали това не е димната завеса, зад която не се задава нещо друго? И това да е увертюрата.
Михаил Константинов: Вижте, това са догадки. Аз не знам, какво е точно бъдещето и какво си мислят евентуално някои хора, които мисля, че го предизвикват това бъдеще. Ако това наистина е предизвикано, трябва много бързо да видим още действия, защото пак повтарям – ефектът ще затихне. „Суджукгейт“, „Апартаментгейт“ – тези гейтове имат горе-долу живот 3 до 7 дни. След което веднага възниква някакъв друг гейт и старият се забравя.
Водещ: Кои хора биха могли да го предизвикат и защо?
Михаил Константинов: На пръв поглед, от това има сметка БСП. Само че БСП позамлъкнаха малко, защото се оказа, че да не ги изброявам – поне 5 души от тяхното ръководство специално бяха обвинени в аналогична дейност. Има сайтове, които са анти БСП, и има сайтове, които са анти ГЕРБ. Едните публикуват данни в едната посока, другите- в другата посока.
Водещ: Да. Едните публикуват снимки и партита с едни политици, другите публикуват снимки и партита с други политици.
Михаил Константинов: Освен това искам да кажа, че публикуват директно договори за продажба. Аз например – няма да споменавам да правя реклама на един сайт – един сайт в момента е пуснал всички договори за такива смешно евтини продажби – примерно от ръководството на БСП. В други сайтове четем евтините договори на ръководството на ГЕРБ. Това е, което се случва в момента. А всеки любопитен читател може сам да ги провери тези работи.
Водещ: Кои са другите заинтересовани – освен от БСП?
Михаил Константинов: Виждате, че започва да се говори даже за много богати хора като банкери и почват да излизат данни за евтини покупки. Освен това излизат данни, че някой си е купил евтин апартамент банкер и после е отпуснал голям заем.
Водещ: Няколко десетки милиона на съответната фирма?
Михаил Константинов: Няколко – пак не искам да говоря с имена и коя е банката, защото това го има в мрежата. Но ако е това, това също е наказуемо. Още повече при банките има много строг кодекс на поведение на хората, които работят в банките и имат достъп до банкови тайни и за отпускане на кредити. Освен това – не искам да съм лош пророк – но от ще почнат да дебнат и магистратите. Ще научим и за магистрати с по 15-20 апартамента. Естествено, те са опитни хора – юристи, и те са ги придобили законно, надявам се. Но как ще реагира народът, като кажат еди-кой си върховен съдия има 15 апартамента – примерно? Това са неща, които дразнят хората. Това действа силно разрушително на политическата система в България. И то може да избие някъде, което би било лошо, ако избие в недемократични действия.
Водещ: Проф. Константинов, посочихте на първо място БСП, че има интерес от „Апартаментгейт“, но са позамлъкнали. Кои други кръгове, структури, сили и т.н. биха?
Михаил Константинов: В момента основната битка е между ГЕРБ и БСП. Едните атакуват политическия връх на другата партия, а пък тя на свой ред атакува политическия връх на атакуващите. Това е, което виждаме. Защото просто малките партии в момента гледат отстрани и чакат да видят, какво ще се случи. Например, ако издумкате шеф на някоя малка партия, то просто няма да се обърне внимание. Много по-интересно е, какво се случва с апартамента на Цветанов, с апартамента на г-жа Нинова и т.н. с някои други дейности по този въпрос. В момента има стрелба по високите етажи на големите партии. И ми прилича на един стар филм на Лаурел и Харди, когато единият унищожаваше къщата на другия, а пък той му унищожаваше колата. Много смешен филм и накрая те останаха без къща и без кола. Дали така ще се случи – ще видим.
Водещ: Дали не се задават на фона на тези междупартийни заплове други проекти?
Михаил Константинов: Да. Има два проекта, за което българските политически анализатори вече говорят. И това е политически проект около г-н Слави Трифонов и „Шоуто на Слави“ с острие г-жа Мая Манолова. Това е много интересен проект, ако се реализира, и той пак според анализаторите има шанс да промени някои пластове в политическата действителност на България. Обаче този проект няма да се реализира предполагам до Евроизборите, а това е насочен като първа проява на местните избори. Примерно, изборите в София и Пловдив – местните специално – могат да бъдат атакувани от такава политическа сила. Едно-две разпознаваеми и популярни имена и зад тях партия на г-н Трифонов биха могли сериозно да затруднят управляващите при изборите в София и в Пловдив и да кажем и в някои други градове. Бургас го оставям, защото е много трудно да бъде отстранена настоящото ръководство на общината. Но след тези неудачи с ремонтите в София, доверието към управлението в момента на ГЕРБ в София е разклатено, в Пловдив поначало там победата на ГЕРБ беше с неголяма разлика и там се виждат възможности за пробив. И да не забравяме и друг проект. Това е партия, която негласно се подкрепя от сегашния президент. Той няма как да застане зад такава партия официално, но може негово хора от президентството да излязат от това президентство и да направят партия, за която ще се знае, че е подкрепяна от г-н Радев. И така ще се направи опит за преливане на авторитет от авторитета на президента или от рейтинга на президента, който е висок, към една политическа сила, която е свързана с него. Това е още една възможност, която такава структура би могла да се възползва от взаимните поражения, които в момента ГЕРБ и БСП си нанасят една на друга.
Водещ: Ако структурата на президента не събере популярност, колкото или повече от вероятната или възможната, или потенциалната структура на г-н Трифонов, няма ли по някакъв начин да застраши президента за следващ мандат?
Михаил Константинов: Такива две структури едва ли ще бъдат изкарани едновременно, защото те ще се борят за едни и същи разочаровани български избиратели. Ако приемем, че има общ замисъл за създаване на тези проекти, той няма да изкара тези две неща едновременно.
Водещ: А как?
Михаил Константинов: Аз пак ви казвам – за момента има, ако се тръгне към проект на „Шоуто на Слави“ с острие отпред омбудсманът, този проект може да видим негова проява до края на годината. А по-нататък ще видим, ако нещата натам тръгнат. Защото вижте, втори проект такъв и наличието на БСП са твърде много неща в една и съща част от обществото. Впрочем, нали ви е ясно, че сегашното ръководство на „Позитано“ ще бъде похарчено при два такива успешни проекта. Защото така ще се окаже – то няма място за всички. Просто има сили, които искат да махнат ГЕРБ, и те не могат да залагат на три коня. Ще заложат на един. Но това са неща от бъдещето и много зависи от това, как ще се държат от сега нататък българските политици. Лошото е, че хората вече действително са ядосани. Българите са ядосани и са готови да дадат властта на нов политически играч. Вижте примера на Италия – италианците се умориха от класическата битка ляво-дясно, социалдемократи и социалисти и т.н. и избори всяка година. Това беше действителност в Италия. И дадоха властта на „Пет звезди“ и на една по-радикална, по-малка партия, които в момента управляват Италия. Между другото след напускането на Англия на Европейския съюз се заговори за следваща държава, която ще го напусне, и това е Италия. И това вече действително ще бъде много тежък удар върху Европейския съюз, ако се случи. Така че нещата могат да имат много тежки последствия. И сега ще видим дали политиците ще намерят силите – така да се каже – да спасят имиджа на българската политическа класа, който е силно разклатен.
Водещ: А как може да бъде спасен този имидж?
Михаил Константинов: Като се действа безкомпромисно. Там, където има нарушение, се търсят оставки, където има елемент на нарушаване на закона, се търси наказателно преследване. Така стават тези работи. Впрочем големи скандали се случват във всички големи демокрации. Кралското семейство в Холандия беше примерно замесено пряко в корупционен скандал. И всякакви такива неща, не толкова много отдавна. Така че демокрациите общо взето успяват да се справят с проблеми, но трябва да бъдат убедени другите избиратели, че все пак България е демократична и правова държава. Искам да вярвам в това нещо, защото в противен случай е много лошо.
Водещ: Означава ли, че ще се стигне до оставката на Цветан Цветанов?
Михаил Константинов: Аз такова нещо не мога да обсъждам в този момент, но първо нека този случай да стане кристално ясен, какъв е. Защото има едно обяснение, че въпросният скъп апартамент бил на груб строеж. Това означава, че половината разходи по него тепърва трябва да се правят. Това е чисто техническа подробност. Вие знаете, какво значи да купиш апартамент на сурово, на карабина – както се казва, друго е да го купиш измазан и с всичките неща вътре сложени. Трябва да видим, за какво става въпрос, какви са били съображенията, българското общество иска да получи обяснение. И българите заслужават да получат правдиви обяснения от своите политици. Защото в момента цялата политическа класа в България е заплашена. Не само една или друга партия. Това трябва много добре да е ясно. Подобни настроения виждаме и на други места. Виждате бунтовете във Франция, какви са. Там всичко е против, изобщо против управлението. Там искат да изметат всичко. Франция е една сравнително богата държава. Но и там на хората им е писнало. Ето ви още едно съображение за това. Виждате възхода на т.нар. националистически партии – те не са високи поради това, че някои кой знае колко обичат национализма, а поради това, че всъщност това са антисистемни партии и хората виждат в тях надежда да бъде разрушена съществуващата система, която според тях е несправедлива. В този момент не са прости нещата. И в САЩ, и в Европа текат много бурни процеси, на които ние не можем да се правим, че не ги забелязваме. И даже бих казал, че България е място доста спокойно на фона на това, което се случва. Вижте какво става в Италия, вижте става в Гърция даже. На този фон ние се държим много спокойно, но това може за една нощ да се промени. Пак повтарям – в момента ще видим дали българските политици са достатъчно мъдри, за да спасят и себе си, и държавата.

2 коментара

  1. Тачева каза:

    Точна така г-н Константинов,готови сме да накажем дебелоочието,независимо от коя партия са!Твърде много бяхме толерантни към властоимащите,има няма 70 години.Какъв беше порива за свалянето на Живковото управление?Да не се повтарят грешките,те не само се повтарят,но и твърде безочливо и нагло демонстрират правото си на власт. А нашето право къде остава,затова ли скачахме,палехме свещи,за да дадеме шанш на следващите продажници!Вие какво мислите г-н Константинов,колко още търпимост е нужна?

  2. Марчев каза:

    Явно професорът не знае, че данъчната оценка на апартамент от ново строителство се определя след като се представи съответната декларация от собственика, т.е. след като той купи апартамента. Така че при покупката на апартамента не е имала данъчна оценко и цената му не може да се съобрази с въображаема такава.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране