04.02.2016 | 15:51
Българите в Лондон към Борисов: Кажи за Делян Пеевски?!(видео)
Младежите не спестиха нищо на министър-председателя – нито въпроси за корупцията, нито за връзките му с медийния бос

Българите в Лондон не спестиха неудобните въпроси към Бойко Борисов на нарочната им среща в сряда вечерта. Дори за връзките на министър-председателя с медийния бос Делян Пеевски. „Кво чакате, бе!? Реформи ли“?! С тази смесица от приятелски поздрав и типично поведение от 90-те премиерът прекрачи прага българското посолство в английската столица в сряда вечерта.

„Поздравът“ бе отправен към десетки младежи, които чакаха да влязат в дипломатическата мисия за среща с българския министър-председател.

На последните парламентарни избори през 2014 г. ГЕРБ получи в Лондон голяма подкрепа – от 8088 действителни бюлетини в британската столица, 52.51% бяха за партията на Борисов. Затова той си мислеше, че както и да се държи, тук всичко минава. Като в България…

Оказа се, че не е точно така. Още преди Борисов да се появи на трибуната, заедно с министрите Даниел Митов и Екатерина Захариева и с посланика в Лондон Константин Димитров, беше ясно, че срещата с българската общественост няма да мине по очаквания ред. Почти 80% от присъстващите бяха млади хора, предимно студенти, които се бяха приготвили да не спестят нищо на министър-председателя.

В България обикновено си спестяваме много неща към управниците на подобен тип мероприятия – дали от страх за работното място, дали от някакви проверки, но тук – на Острова, политическата култура е доста по-различна. Британците изискват от политиците си, които са избрали, да изпълняват обещанията си и им държат постоянно сметка за това.

Правителството „Борисов – 2″ дойде на власт с обещанията за бързи реформи. Най-вече за радикална съдебна реформа, която да съсече корупцията по високите етажи на властта. Такива са очакванията и на Европейската комисия, а е видно в последния мониторингов доклад, че нищо от това не се изпълнява. Такива са очакванията и на избирателите, а от срещата на Борисов с тях в Лондон бе видно, че и те не са никак доволни…

За належащите реформи в други важни сектори – образование, здравеопазване, сигурност, е излишно да говорим. Резултатите са видими. На практика реформи няма – близо година и половина от този мандат бяха изгубени в семейните драми на управляващата коалиция.

Но да се върнем на срещата в посолството.

Много е лесно казионните медии, присъствали на мероприятието, да обърнат внимание на един момент още от самото начало на сбирката – жена, видимо на средна възраст и с отличителен говорен дефект, излезе и с истеричен тон започна да обвинява Борисов, че е продал България със спирането на проекта за газопровода „Южен поток“.

„Вие продадохте България, г-н Борисов, защото спряхте „Южен поток“, от който страната щеше да има приходи по 400 млн. долара годишно! Вие ни продадохте!“, неистово крещеше жената.

Очевидно бе, че не толкова думите й, а това, че има говорен дефект изнерви аудиторията. В типичния си стил обаче Борисов заяви: „Може ли да си махнеш листчето и да се опиташ да го кажеш. Защото аз ще ви отговоря, без да го чета“. И започна с редовните си лакърдии за „Големия шлем“, за ескалацията на разходите, за това, че не бил изгоден проект…

Все оправдания, които много често самият Борисов самоопровергава, твърдейки, че „Южен поток“ е важен и изгоден за България проект. Само че както обикновено – говори както му изнася и според аудиторията.

Добре поне, че не ни занимава този път с газовите хъбчета. Само че когато му бе зададен въпросът дали „Южен поток“ е също толкова неизгоден за страни като Унгария, Австрия, Италия и Гърция, колкото за България, Борисов не знаеше какво да отговори. Както не знаеше какво да отговори и на въпроса дали проектът е спрян заради външен натиск.

Казионните медии, които присъстваха на събитието, ще ви спестят и други въпроси на присъстващите на срещата: за несъстоялата се съдебна реформа, за корупцията, за връзките на Борисов с Пеевски, за това, че до момента не е станало ясно каква позиция има България по сделката между Великобритания и ЕС за спирането на социалните помощи, за това, че съществува видима дискриминация за имащите право на глас на референдума за членството на Обединеното кралство в ЕС и че гражданите на Съюза се третират по различен начин – тези от Малта, Кипър и Ирландия ще могат да гласуват, а останалите – не…

Трябваше да минат месеци мълчание, за да разберем от външния министър Даниел Митов, че България е против подобни дискриминационни мерки. Трябваше да минат месеци дипломатическа дискретност, за да разберем от посланика ни в Лондон Константин Димитров, че са правили проверки за това, защо едни ще могат да гласуват на референдума, а други – не… В официални изявления обаче всичко това липсва. На маса може да си говорим много, може да возим Камерън с джипката и да го водим по механи, но за важните неща не се говори, поне не се говори публично, за да стане ясно каква позиция имаме.0

„Сега започват преговорите с Великобритания и по отношение на социалните плащания, и по отношение на референдума“, увери министър Митов.

Как сега започвали, след като вече две седмици Камерън води усилени преговори с Брюксел и е на прага на сделка, а срещата на върха на ЕС чука на вратата, може би само министър Митов може да отговори на подобна постановка.

„Кога ще ги стигнем румънците, г-н Борисов?“ – пита глас от публиката.

„В кое да ги стигнем?“ – отговаря му се с въпрос.

„Поне в борбата с корупцията кога ще ги стигнем?“ – следва уточняващ въпрос.

Борисов дава думата на Екатерина Захариева.

„Ще представим план за изпълнение препоръките на Европейската комисия от мониторинговия доклад за съдебната реформа. Трябва да вземем конкретни законодателни мерки в кратък срок“, увери министър Захариева.

Е, какво прави правителството година и половина, че сега на бегом се правят законодателни промени, за да се отговори на критиките в евродоклада, така и не стана ясно.

След като страстите на срещата се поуспокоиха, започнаха въпроси и за бежанците.

„Нашето предложение и това, което сме се разбрали като политика да водим, е да не се търси решение за една или друга страна. Това, което правят седем страни в Европа, да се заграждат, това не е решение. Напротив, това е отстъпление от най-важните ценности, които е придобил ЕС“ – заяви Борисов по отношение на мерките, които взима България за спиране на мигрантския поток.

„Вярно ли е, че бежанец получава по 600 лева от държавата месечно?“ – попита един от присъстващите.

„Не е вярно. Няма такава разкладка“ – отговори той. А каква разкладка има – не стана ясно.

„Защо продължавате да поддържате бизнеса на Делян Пеевски? Имате ли някакви общи интереси с него?“ – попита друг от присъстващите.

„Не е вярно, това са абсурдни неща“ – смотолеви все по-изнервеният Борисов.

„Да бе, как да не е вярно“ – репликира го глас от публиката.

„Какво мислите за инициативата на „Шоуто на Слави“ за референдума?“ – пита студент, дошъл от Кеймбридж.

„Каква е тази инициатива?“ – в типичния си стил отговори Борисов и поясни, че не е чел шестте точки, за които екипът на Трифонов събират подписи за свикване на референдум за промяна на избирателната система.

Борисов коментира отдавна познатата причина да е в обтегнати отношения с Трифонов – докато бил кмет на София, не позволил на шоумена да строи в градинка до хотел „Кемпински“. „Иначе преди това бяхме първи приятели. През вечер беше при мен в Банкя.“

Почнаха саркастични въпроси и защо се бави номинацията на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН. Отговорът беше познат – имало време до края на март, докогато се внасят номинациите. Така се правело, защото този, който бърза, накрая не го избират.

„Ама ние безнадеждно закъсняваме с тази номинация, г-н Борисов. И вие ще носите отговорност за това“ – беше репликата от залата.

„Това не е вярно. Не забравяйте, че точно моето правителство одобри кандидатурата на г-жа Бокова за шеф на ЮНЕСКО“ – каза премиерът.

Добре, че по едно време се намеси и посланикът Константин Димитров, за да въведе някакъв ред, усещайки, че обстановката става взривоопасна.

В крайна сметка имаме поне новина от цялата среща – Борисов обеща до 2018 година да бъде завършено електронното правителство, за да може административното обслужване на българите в чужбина да става бързо и евтино.

Ще дочакаме ли 2018 г. обаче електронно правителство? Или пак ще задаваме същите въпроси на същите срещи.

Дано поне има някакъв смисъл от участието на Борисов, Митов и Захариева в глобална конференция в помощ на пострадалите от конфликта в Сирия, която ще се проведе в Лондон днес. Във вторник вечерта по време на официалния прием за ръководителите на делегациите премиерът е успял да разговаря с американския държавен секретар Джон Кери, с генералния секретар на ООН Бан Ки Мун и с британския си колега Дейвид Камерън.

Защото срещата с българската общност в Лондон се оказа неуспешен пиар ход и крушение – и като организация, и като очаквани резултати от страна на посолството и на хората, които я организираха.

От изборния триумф през 2014 г. в Лондон досега изтече много вода. Търпението се изчерпва. Чакат се обещаните реформи..

Автор на публикацията е Йордан Мичев, novini.london

4 коментара

  1. Няма смисъл каза:

    Троловете веднага излезнаха от пещерите !!!

  2. Веселин Видолов каза:

    Като чувам тази „интелигенция“, която „задава въпроси“, чак ми се струва интелигентен в повече за тях милият Борисов. До всички, присъствали на т.нар. среща- срам ме е от измекяри като Вас! Каквоо правите извън паланките, откъдето сте се пръкнали, и защо като сте от години в чужбина не сте поне малко станали хора ? Френетично говорене, въпроси, които са всъщност от граматическа гледна точка съобщителни изречения, потрес сте Лондон, аз там няма да се вясна скоро, защото като знам какъв образ сте създали за българите, ще ме гледат като някакъъв абориген… Положението е сериозно, щом Бойко Борисов ми се струва по- интелигентен от Вас… Как може изобщо разумно човешко същество да попита министър- председателя „Какво правя аз тук?“ Ми, откъде да знаем бе, ти си отъшъл там, аз питам ли някой защо съм си вкъщи… Страшно, смешно и едновременно тъжно е, че си мислите, че сте нещо повече от този, който Ви управлява- едвам се изказвате на родния си език, в Лондон сигурно с жестове се оправяте, паплач….

  3. аз каза:

    Българите в чужбина са много смели да задават провокативни въпроси, но нямаха смелост да останат тук , да усещат всеки ден гнилата воня на корупция и бандитизъм от една страна, мизерия , отчаяние и бедност, от друга. По-голямата част от българите в чужбина са гласували за б.борисов /според статистиката/. Благодарение и на тях нашата България загива. Нямат право да упрекват от разстояние нито управляващите, нито нас-безсилния, отчаян народ. Ние, останалите в България, пенсионери, подрастващи , по-малко умни /защото не сме напуснали родината си/ сме безсилни да се справим, но ще бъдем Българи и ще има България, докато сме живи тук. За после и за другите- не знам

  4. bgpobeda каза:

    Един незаконен емигрант в България – официално струва, като разходи на държавата 1160лв./ на месец! Бойко Борисов лъже. И отделно им дават по 600лв./мес. джобни пари, а неофициално им дават още- повече а на българските майки с деца по – 30лв./ месец ;на българите пенсионери които, са работили и плащали данъци цял живот – по 140лв./ на месец!! На българинът работник – по 340лв./ месец заплата.
    Вече повече от 70г. Българският враг тормози народа с 10- 12 пъти по- ниски заплати от нормалното. Гони и убива умните българи от България. Време е да променим това и да накажем виновниците.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране