23.10.2019 | 11:44
България е платила 250 млн. лв в аванс за “Турски поток”
Газопроводът ще бъде завършен през първата половина на 2020 г. заради забавяне на обществената поръчка за строителството му

Държавната компания “Булгартрансгаз“ е платила авансово близо 250 млн. лева за строителството на газопровода “Турски поток“, обяви енергийният министър Теменужка Петкова пред БНТ. По думите ѝ има две опции за финансиране на газопровода – строителят “Аркад” да осигури заем или “Булгартрансгаз” да потърси финансиране след построяването на първите 308 км.

Петкова каза, че газопроводът ще бъде завършен през първата половина на 2020 г. заради забавяне на обществената поръчка за строителството му.

“Стремежът на нашето правителство, на премиера Борисов, е да дадем възможност и България да запази своето стратегическо място на газовата карта на Европа. Но за да се случи това, трябва да бъдат спазени всички европейски правила”, каза Теменужка Петкова.

“Балкански поток” е алтернативният маршрут за доставка на руски газ през Турция вместо през Украйна. Цената на проекта е над 2 млрд. лева, а капацитетът му – над 15 млрд. куб. метра.

Преди ден руското министерство на енергетиката обясни, че не вижда проблем с реализацията на “Турски поток“ и дори видя лек напредък по отношение строителството на инфраструктурата в България. Това обясни в Сочи руският министър на енергетиката Александър Новак.

“Що се отнася до морския участък и строителството на инфраструктури на територията на Турция – всичко върви по план. Лек напредък има в България, но през първото полугодие на идната година тази инфраструктура трябва да бъде построена” посочи руският министър.

Според него няма никакъв натиск в рамките на реализацията на проекта от Западна Европа. “Ние не виждаме такъв натиск. Суверенно право на съответните страни е да развиват своята собствена инфраструктура“, отбеляза руският енергиен министър.

Новак съобщи още, че е въведен в експлоатация участък от газопровода на границата между Турция и България.

“Това ще позволи да доставяме газ в България от 1 януари следващата година. що се отнася до развитието на инфраструктурата за бъдещи доставки в Сърбия, за това ще трябва още известно време. Всички необходими процедури, свързани с избора на доставчик, договорни процедури, вече са направени от българската страна. Спечели съвместна компания от Саудитска Арабия и Италия, която реализира този проект и през първото полугодие трябва да го предаде в експлоатация“, каза министърът.

Според договора на “Булгартрансгаз” със саудитския консорциум “Аркад”, сключен на 18 септември, изпълнителят има 250 дни да въведе в експлоатация първите 308 км от трасето през българската територия, което ще позволи частичните договори с “Газпром” доставки за Сърбия. Цялото 474-километрово трасе трябва да е готово за 615 дни.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране