27.01.2020 | 22:48
България хвърля ДАНС и МВР срещу китайския коронавирус
Инфрачервени термокамери на летище София следят пътниците от градовете, в които има прекачване на пътуващи от Китай

Разпространението на китайския коронавирус ще бъде следено от оперативна група, в която влизат представители на здравното министерство, МВР и ДАНС, предава БНР. Въпреки ниската вероятност за внос на вируса у нас, е създадена необходимата организация, за да бъдем в готовност, заяви директорът на Столичната здравна инспекция Данчо Пенчев.

При евенутално установяване на коронавирус у нас лечението ще се извършва в Инфекциозните отделения на страната. Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев обяви: „Оценката на Европейския център за контрол на заболяванията е, че бъдещото разпространение е много вероятно, че заплахата за Европа за внос е на средно ниво и че засега мерките, които се прилагат, са достатъчни“.

В момента на летище София се осъществява засилен контрол, включително с термометриране чрез инфрачервени термокамери, като особено внимание се обръща на пътниците, пристигащи от Москва, Истанбул и Лондон – градовете, в които има прекачване на пътуващи от Китай.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев предупреди пред Националното радио, че все още няма лечение за коронавируса: „Сега вече се преливат антитела от преживелите, взима се кръв, взимат се антителата и се лекуват с тях болните. Засега лечение, противовирусно както за хепатит С и за грип няма за коронавируси“.

Страната ни ще има тестове за изследване на китайския грип до седмици по линия на Световната здравна организация.

Световната здравна организация оцени като висок риска от разпространение на китайския коронавирус в глобален мащаб. Броят на починалите в Китай надхвърли 80. Коронавирусът е установен в още десетина държави, в това число Съединените щати и Франция. Властите в Германия препоръчаха днес на германските граждани да избягват пътувания до Китай, а Монголия затвори границата си.

Завърналите се днес от Китай музиканти от фолклорния състав от Петрич ще бъдат под медицинско наблюдение 14 дни, съобщи главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев: „Списъкът е подаден към РЗИ-Благоевгард и към общопрактикуващите лекари в Петрич. 14 дни ще бъдат под медицинско наблюдение, термометрирани всеки ден. Получиха точни указания, ако все пак някой от тях развие някакви симптоми, ще има специализиран кабинет в Инфекциозната болница, отделение на болницата в Петрич, където ще бъдат преглеждани и ще се прави първоначалният тест за грип. С оглед да изключим всички други възможности. Веднага ще се вземат и проби за допълнително изследване за всички възможни вируси. Нямаме в момента възможност да доказваме този корона вирус“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране